НОВИНИ

Кой стои зад напрежението в Казахстан - анализ на Валери Тодоров

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 09.01.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Избухналото напрежение в Казахстан е следствие на хибриден процес, част от който са и разширяващите се противоречия между бившия президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев и настоящия Касим-Жомарт Токаев.

Това заяви в "Говори сега" журналистът Валери Тодоров, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва.

Според него спонтанно възникналите протести са прекалено добре организирани. Това е позволило на протестиращите за отрицателно време да овладеят ключови позиции като старата резиденция, летища и места, от където могат да се снабдят с оръжие.

В същото време по данни на властите в Казахстан около 1000 добре подготвени бойци ислямисти са влезли в страната от Киргистан и Узбекистан и са се присъединили към протестиращите.

Валери Тодоров изтъкна, че Казахстан е страна с младо население и с много голяма безработица - над 20%. Тези фактори създават големи маси от млади и бедни хора, които лесно се поддават на манипулации.

Той допълни, че Казахстан е на девето място в света по залежи на невъзобновяеми източници, на първо място по износ на природен уран и на второ място в света по добив на биткойни.

В страната обаче съществува огромно социално разслоение – има много бедни хора и много богати. Минималната работна заплата е около 100 долара, а средната – около 600 долара.

Според Валери Тодоров голяма част от исканията на протестиращите са неосъществими, защото не отговарят на икономическите прогнози за района.

Относно навлизането в страната на миротворчески сили от Русия, Валери Тодоров смята, че по този начин Москва си връща контрола над тази държава, с която има огромна граница, а и в нея живее голяма руска диаспора.

По думите му се задават структурни промени в сигурността в целия регион на Средна Азия и случващото се в Казахстан не е единственият симптом за това.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се справя малкият бизнес със скъпия ток - разказ от мандрата в с. Горан
Как се справя малкият бизнес със скъпия ток - разказ от мандрата в с. Горан
Костадин Ангелов: Вероятно вълната Омикрон ще протече по-тежко в България
Костадин Ангелов: Вероятно вълната Омикрон ще протече по-тежко в България