НОВИНИ

Станислав Анастасов, ДПС: Разговорът за миналото не трябва да пречи на разговора за бъдещето с РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 09.01.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

"На фона на разразилата се криза с цените на енергийните ресурси много хора се опитват да правят спекулации. Виждаме, че, за съжаление, в невъзможността на българското правителство да се справи със ситуацията търси различни изходи. Не изключваме в тази ситуация да се намесят спекуланти, тъй като кризата дава тези възможности, заяви зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов в студиото на "Говори сега".

Според него мораториумът върху цените на парното, тока и водата е грешка, а след шест месеца, когато ЕС вече е направил необходимите реформи, не се знае в какво състояние ще се намира България.

Радев свиква КСНС в понеделник

ДПС ще участва в Консултативния съвет за национална сигурност утре. Темата Репубика Северна Македония е важна за ДПС още от 90-те години, а членството на Западните Балкани в НАТО и ЕС е приоритет за партията, обясни зам.-председателят.

Знаем, че историческият въпрос е важен, но разговорът за миналото не трябва да пречи на разговора за бъдещето. Ще видим каква конкретика се поставя там, както знаете, КСНС е един затворен формат, който поне в миналото, говоря преди този президент завършваше в повечето случаи с консенсус. Надявам се и този да излезе с едно консенсусно решение какво да правим и как България да продължи напред, коментира Анастасов.

Договорът за приятелство и добросъседство трябва да бъде спазен, но като че ли забравяме колко много инструменти има България в рамките на преговорния процес да спира, блокира и да дава вето, подчерта той.

"Не очаквайте ДПС за води по-различна вътрешна политика от тази, която води България", категоричен е Анастасов.

Не е изключено по време на преговорния процес да бъде използвано вето, а България има достатъчно инструменти, с които да гарантира спазването на клаузите по Договора.

ЕС може само да помогне в преговорите, но основната роля е на България и Република Северна Македония да възстановят конструктивния разговор помежду си, смята Анастасов.

"Интересно е защо КСНС се събира сега и защо на тази тема, която е повече от една година на европейската сцена и на българската политика", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светослав Делчев, "Булгаргаз": Получаваме максимално възможното количество азерски газ
Светослав Делчев, "Булгаргаз": Получаваме максимално възможното количество азерски газ
"Булгаргаз": Атаките срещу нас създават съмнения за обслужване на интереси извън тези на държавата
"Булгаргаз": Атаките срещу нас създават съмнения за обслужване на интереси извън тези на държавата