НОВИНИ

Няма опасност от хиперинфлация в България според представителя на Световната банка у нас

bnt avatar logo
от БНТ
16:47, 09.01.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката ни ще отбележи ръст от почти 4% тази година, прогнозира Световната банка.

В ефира на "Бизнес.БГ" постоянният представител на СБ у нас Фабрицио Дзарконе изтъкна, че в България няма почва за образуването на хиперинфлация. По думите му страната ни си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната.

Според Фабрицио Дзарконе фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си. Притесненията от инфлацията в еврозоната обаче остават. За момента няма знак за особено тревожни процеси, но трябва да сме подготвени, изтъкна представителят на Световната банка у нас.

Това, което България може да направи в дългосрочен план, за да подобри финансовата си стабилност, е да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава. Това ще предотврати рязкото поскъпване на газа, допълни Дзарконе.

В рамките на сегашната криза, правителството би могло да насочи допълнителна помощ към най-уязвимите и маргинализирани хора у нас, както и към бизнеса, смята той. Според него в Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви публични инвестиции, които да създават работни места.

Основният проблем, според Дзарконе, остава бедността у нас. Брутният вътрешен продукт на България е една 55% от средния за ЕС, а има и много неравенства в обществото, изтъкна той.

Цялото интервю на Илина Бисерова вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев не даде гейм на италианец на старта във Форли
Адриан Андреев не даде гейм на италианец на старта във Форли
Волейболистите ни до 19 г. бяха избрани за най-добър млад отбор на България за 2021 г.
Волейболистите ни до 19 г. бяха избрани за най-добър млад отбор на България за 2021 г.