НОВИНИ

Кои западни ястия набират популярност на родната коледна трапеза?

bnt avatar logo
от БНТ
15:31, 24.12.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Западните традиции и коледни вкусотии все повече навлизат у нас. И ако на Бъдни вечер всички ние спазваме традицията и на трапезата поставяме само нечетен брой постни ястия, то утре, на Коледа, в много домове ще се почерпят с немски щолен, австрийски коледни линцери или пък с печена пуйка.

Как модерните западни традиции обогатяват българската Коледа и трапезата ни?

Близо пет години Силвия Домозетска е живяла със семейството си в Северна Италия. Там отблизо се запознава с италианските коледни традиции и ястия, които доста ѝ допадат.

"Занесох много неща от нашата Коледа там и хората я приемаха, харесваха нещата, които ние правим тук като постните сарми или пък постния боб. Те пък ми разказаха как се прави задължително леща на Коледа, защото колкото повече зърна от леща има в чинията, толкова по-богата ще бъде годината и така намерих някои хубави неща в тази символика и по някакъв начин реших, че мога да я припозная и аз за нашата трапеза", разказва тя.

Според Силвия традиционните западни коледни базари и най-вече вкусните храни, които стават все по-популярни у нас, правят празника ни по-богат и по-пъстър.

"Ето, например, полска супа журек, която има нещо съвсем малко, което я отличава от българската зеленчукова супа, малко е, но е много различна и е много вкусна. Вкусните немски щолени, да не говорим пък за марципаните, които са много вкусни също. Защо да не се зарадваме и с тях? Защо да не послушаме малко красив джаз например", казва Силвия.

В Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост в Благоевград учителят по кулинарно изкуство Мирослав Маринов ни разказва, че наред с традиционната коледна капама, баница и курабийки, на българската трапеза все по-често може да се види пълнена пуйка със сос от боровинки или пък глазирана печена шунка с мед и горчица.

"Любимата рецепта ми е пълнена пуйка с кестени. Тя не е трудна за приготвяне, но доста време се приготвя, в рамките на 3-4 часа. Важното е да разполагате с малко повече време, да сте готови да експериментирате с вкусовете солено - сладко, защото тя върви с боровинковия сос, с кестените, които ние сме свикнали да консумираме по друг начин, а не като плънка на пуйката", казва Мирослав Маринов, учител.

Но независимо какво ще приготвим за коледната си трапеза или пък колко са подаръците под елхата, най-важното за всички нас винаги е било и ще бъде това - празникът да бъде споделен с най-близките и любими хора.

Репортер: Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастна жена загина при катастрофа на пътя Гложене - Ябланица
Възрастна жена загина при катастрофа на пътя Гложене - Ябланица
Ватикана посреща вярващите с пищна украса и сцени от Рождество (СНИМКИ)
Ватикана посреща вярващите с пищна украса и сцени от Рождество (СНИМКИ)