НОВИНИ

Опасен инцидент на Симеоновския лифт - кабина се заплете в електрически кабел

Николай Минков
от Николай Минков
11:55, 24.12.2022
15582
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Опасен инцидент на Симеоновския лифт на Витоша. Зрител на "По света и у нас" сигнализира, че докато вчера е преминавал с автомобила си под съоръжението, една от кабинките се е заплела в електрически кабел, който преминава край трасето на лифта. Няма пострадали при инцидента.

От "Витоша ски", които стопанисват съоръжението съобщиха, че инцидентът е станал при провеждане на техническо изпитание с пълно натоварване на кабинката, а причината, според тях, е неправилно поставен електропровод.

Часът е 12.35, когато кабинка на лифта за "Алеко" се заплита в намиращ се наблизо електропровод, буквално на метри от преминаващите под нея автомобили по Симеоновско шосе.

"Минавах с колата и видях случващото се. Кабината още се въртеше. Мисля, че след около 3 - 4 минути спряха кабината, след като разбраха какво се случва. Мисля, че лифтът се беше откачил от въжето. Една от кабините се беше закачила за кабелите и се уплаших и реших да се обадя. Не съм сигурен дали е имало хора вътре", разказва очевидец.

ДАМТН издаде предписания след инцидента със Симеоновския лифт

От "Витоша ски" съобщиха, че инцидентът е станал при изпитание на съоръжението от Агенцията по метрология, като е тествана напълно натоварена кабинка, но без хора вътре.

"При симулативно натоварване на кабинките с пълен капацитет, една от тях е закачила намиращ се в сервитута на съоръжението кабел със средно напрежение. Неговото поставяне по този начин е в нарушение на нормативните документи и поставя в риск живота и здравето на хората, които биха използвали лифта през идващия зимен сезон".

От дружеството са сезирали всички компетентни институции за неправилно поставения кабел и настояват да се направи проверка на цялото трасе за предотвратяването на бъдещи инциденти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски иска да привлече Кристиан Димитров
Левски иска да привлече Кристиан Димитров
Задържаха 50 мигранти в Карлово
Задържаха 50 мигранти в Карлово