НОВИНИ

На Бъдни вечер се събираме с най-близките в очакване на Рождество

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 24.12.2022
5282
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Днес започва обредният цикъл, свързан с най-светлия християнски празник, на който честваме раждането на Божия син.

Подготовката започва от рано сутринта с омесването на обредния хляб и почистването на дома. По традиция, в питката на Бъдни вечер се поставя пара и на когото се падне тя, ще бъде здрав и честит през цялата година.

На Бъдни вечер се събираме с най-близките си в очакване на Рождество. На трапезата трябва да има нечетен брой постни ястия. Вечерята започва с молитва:

„Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля както на небето, така и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не ни въвеждай в изкушение, но ни избави от лукавия. Амин".

След молитвата най-възрастният член на семейството разчупва питката и раздава на близките си. Първите парчета от обредния хляб се наричат на Божията майка и на дома. Вечерта в семейното огнище се поставя голямо дърво - Бъдник, което да гори през цялата нощ.

Как преминава подготовката за празника в семейството на една съвременна жена, която работи и участва в социални инициативи, но намира време и за старите семейни рецепти - вижте във видеото.

В нощта срещу Рождество коледари обикалят къщите и отправят своята благословия, наричайки за здраве и плодородие. Домакините ги даряват с колачета и плодове.

Днес е последният ден от Коледния пост.

Тази вечер в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" ще се проведе празнично всенощно бдение, а утре от 9.30 ч. ще бъде отслужена празнична Василиева св. литургия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на ПСЖ: Бяхме свидетели на едно великолепно световно първенство
Треньорът на ПСЖ: Бяхме свидетели на едно великолепно световно първенство
Трима младежи загинаха при тежка катастрофа в Шумен
Трима младежи загинаха при тежка катастрофа в Шумен