НОВИНИ

Николай Денков: Образованието е един от най-големите ни приоритети

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 23.12.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

На днешната среща с парламентарните сили обсъждахме приоритети, националните цели и действията, които бихме могли да ги постигнем - това заяви в студиото на "Още от деня" номинираният за премиер от "Продължаваме Промяната" акад. Николай Денков. По думите му, всеки би могъл да се включи в тази дискусия и би било добре да участват и другите партии, но това не се случи.

"Целта е да работим по тази програмна декларация. Другите партии ги нямаше днес и не обмислят варианти за обсъждане и подкрепа на правителство. Тези, които се включиха днес бяха изключително конструктивни, за разлика от първата среща, в която имаше негативна емоция. Днес БСП, ДБ, "Български възход" представиха предложенията си, които се допълваха доста добре, включително и с нашите предложения, които предварително бяха изпратили", каза Николай Денков.

Основните акценти в дискусията са били социалните предложения на БСП, фискалната дисциплина от страна на ДБ и предложенията като приоритети, представени от "Български възход". И всичко това би могло да се съчетае в един документ, който да остане като резултат от общите усилия, посочи той.

Беше ясно, че с "Възраждане" няма как да се води разговор, защото не може да подкрепим техните приоритети, свързани с ориентацията на България. С ГЕРБ не сме имали разговор, подчерта Денков. На днешната дискусия всички са се обединили около това, че образованието е един от най-големите приоритети.

По отношение на хартиената бюлетина Денков каза, че с промените в Изборния кодекс изчезна машинното гласуване и това, което се предлага, няма нищо общо с едно машинно гласуване.

"Аргументите, които бяха използвани за тези промени са напълно неадекватни. Примерите, които бяха дадени от различните партии се оказва, че са грешки на машините, а на хората, които е трябвало да обработят резултатите. Загуби се една голяма част от доверието и то съвсем несправедливо от доверието към избирателния процес и затова ние няма как да си затворим очите", обясни Николай Денков.

Каза, че ще търсят начин да се поправи Изборния кодекс, защото след тези промени той е в много лоша форма, отколкото преди това.

Денков допълни още, че първо ще се подготви и представи пред НС декларацията с приоритети и ако резултатът е положителен, тогава ще бъдат обявени конкретните имена за бъдещ кабинет. Той нито потвърди, нито отрече лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев да участват в едно бъдещо управление.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФИФА разследва популярния готвач за появата му на терена след финала на Мондиала в Катар
ФИФА разследва популярния готвач за появата му на терена след финала на Мондиала в Катар
Фенове на Левски събраха над 23 хиляди за дълга на клуба към НАП
Фенове на Левски събраха над 23 хиляди за дълга на клуба към НАП