НОВИНИ

Специално: Как се прави ДНК тест и колко надежден е резултатът?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:15, 23.12.2022
5390
Чете се за: 04:37 мин.
Общество
Слушай новината

Във връзка с темата с разменените бебета в столичната болница "Шейново" - ДНК тестовете са напълно надеждни и няма шанс за грешни резултати. В това са убедени медици и експерти. За да бъде направен един ДНК анализ обаче е необходимо правилно вземане на пробата и специална техника.

Опитахме да проучим как се правят ДНК тестовете в държавна и частна лаборатория и колко са надеждни те. Отговорът е, че методите на взимането на пробите са едни и същи, а резултатите - надеждни. Ако тестът е спешен, резултатът може да излезе до 48 часа, но ако не е - може да отнеме и 10 работни дни. Обикновено повече мъже искат да бъде направен ДНК тест, за да установят дали в действителност са биологични бащи на децата си. Случва се обаче и майки да имат подобно желание.

Как и кога са разменени бебетата в "Шейново"?

"Съвременен апарат, повечето от лабораториите разполагат с подобна апаратура, но това е част от процеса", заяви доц. Александър Апостолов - отговорник на ДНК лабораторията в УМБАЛ "Александровска".

Процесът е дълъг - от взимането на пробата до анализ на резултата. Процедура, добре позната в България.

"Трябва да бъдат иззети обтривки от устната кухина на изследваните лица и когато говорим за т.нар. според родителски произход, материал се взима от биологичната майка, от детенцето и от мъжа, посочен за баща. По този начин се прави сравнително изследване", обясни доц. Александър Апостолов.

Директорът на "Шейново": Отговорните за размяната на бебетата ще бъдат наказани, няма умисъл в случилото се

Тестът може да бъде и кръвен. Но резултатът винаги е убедителен, казват експертите. Няма средно положение - или детето е на едни биологични родители, или не е.

"Това е най-надеждният метод на настоящия етап на развитие на науката. Трябва да се вярва на резултатите от тези ДНК тестове, когато са извършени в съответни престижни, утвърдени ДНК лаборатории", каза доц. Александър Апостолов.

"Между 99 и няколко 9-ки след десетичната запетайка потвърждение на бащинство, а изключването е 100%. Същото е и за майчинството", посочи проф. Албена Тодорова - ръководител на частна лаборатория.

Между 30 и 50 ДНК теста на година прави частна лаборатория. Понякога желаещите имат въпроси, вдъхновени вероятно от киното.

"Най-често ние имаме запитвания мога ли да донеса косъм, мога ли да донеса от четка за зъби. Това не става за такъв тип експертиза. И всички странични намеси от сорта на баби, дядовци, странични лица, които желаят да проверяват внуците си съответно нямат право да го направят без знанието, съгласието на родителите", съобщи проф. Албена Тодорова.

Отговорни за размяната на бебета са хора по цялата верига, смята шефът на неонатологията в "Шейново"

Майките и разменените в "Шейново" бебета вече са преминали ДНК тест. Резултатите убедително доказват, че всяка от жените не е биологична майка на детето, с което е изписана от болницата.

"Най-лесно е да си посочим един виновник и да кажем ето този е виновен и да търсим за него съответното наказание. Ние обаче не сме индивидуална структура. Не говорим за едно лице, има ключови фигури по цялата верига, има хора с конкретните задължения", заяви д-р Донка Узунова - началник на неонатологията в II САГБАЛ "Шейново".

Вътрешните проверки по казуса продължават, а все още не е ясно кога бебетата ще бъдат в прегръдките на майките си, доказали връзката си с тях чрез ДНК тест.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров и Паула Бадоса загубиха на смесени двойки в Световната тенис лига
Григор Димитров и Паула Бадоса загубиха на смесени двойки в Световната тенис лига
Влаковете, които дори войната в Украйна не спря
Влаковете, които дори войната в Украйна не спря