НОВИНИ

Трима загинали при стрелба в Париж

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
13:55, 23.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
Европа
Слушай новината

Трима убити и трима ранени при стрелба в Париж. Нападателят е 69-годишен мъж, който е задържан. Мотивите му остават неясни, сред версиите е акт на расизъм. Мишена са станали обекти на кюрдската общност в 10-ти район на френската столица.

Очевидци съобщават за няколко изстрела и последвал хаос на улица Анген - оживен район с много малки магазини и кафенета. 69-годишният нападател е открил огън в местен център на кюрдската общност, в кюрдски ресторант на отсрещната страна на улицата и във фризьорски салон в непосредствена близост. Двама от оцелелите са с опасност за живота.

Според районния кмет самият нападател е бил обезвреден и арестуван от силите на реда. Отведен в болница в относително тежко състояние, с рана на лицето.

Нападателят е известен на властите. Преди година е бил задържан за нападение с хладно оръжие срещу мигрантски лагер в Париж и разследван за престъпление от расова омраза. Властите не изключват и днес да е бил воден от същия мотив.

Според местни медии извършителят е френски граждани. Очевидци го описват като бял мъж, който открил огън безмълвно. Според властите е действал сам.

Френската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне кюрдски демонстранти, събрали се край мястото на трагедията. Срещу силите на реда полетяха предмети, подпалени бяха кошчета за отпадъци, издигнати бяха барикади. Съобщава се за поне един опожарен автомобил. Чуха се и лозунги срещу турската държава и президента Ердоган.

Размириците започнаха, след като събралите се атакуваха полицейски кордон, който осигуряваше достъп на вътрешния министър Жерал Дарманен. Той пристигна за да се запознае с хода на разследването.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП, БСП, ДБ и БВ обсъдиха програмна декларация с управленски приоритети
ПП, БСП, ДБ и БВ обсъдиха програмна декларация с управленски приоритети
Черно море ще гостува на Фарул Констанца на 14 януари
Черно море ще гостува на Фарул Констанца на 14 януари