НОВИНИ

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Изборния кодекс

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:25, 23.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
Политика
Слушай новината

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в изборния кодекс. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Против бяха "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход", и независимия Явор Божанков.

ГЕРБ-СДС и БСП защитиха правото на избор между машина и хартия като определиха вота с хартиени бюлетини като базов начин за гласуване. За пореден път от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" посочиха, че машините са превърнати в принтери. Посочиха, че се отваря възможност за манипулации. От ДБ смятат, че се връща принципът на молива и гумичката.

"Продължаваме Промяната" определиха ветото на президента като поправителен изпит. ГЕРБ-СДС защитиха тезата си, че хората ще имат право на избор как да гласуват.

Това е хладнокръвен диктат на мнозинството, така че тези промени да обслужат това мнозинство при предстоящи избори. Изправени сме на поправителен изпит. Апелирам към здравия ви разум", заяви Милен Матеев - ПП.

"Фактът, че при повреждане на машината може да се гласува с хартия е доказателство, че хартията е базов начин на гласуване. Грешка, допускана от хората е проверима, докато от софтуера - не", заяви Радомир Чолаков - ГЕРБ-СДС.

"Как да поправим 86 527 човешки грешки на избори през 2021 година? Защото недействителната бюлетина също е човешка грешка", заяви Петър Петров от "Възраждане".

"Връщаме се към недействителните бюлетини и смесената система ще комбинира пороците и на двата вида гласуване", заяви Александър Николов.

"Грешката в софтуера е установима, но не е установена, защото не я е имало", каза Божидар Божанов от ДБ.

Петър Кънев - БСП за България: Като не разбирате нещо не говорете. Аз не ви се меся в IT-тата, вие сте разбирачи - и вие и Калинчето.

"Нямаме интимни отношения с господин Кънев, че да ме нарича "Калинчето." Има свързани фирми за печатане на бюлетини, затова исках хартия", заяви Калина Константинова от ПП.

Промяната обвиниха БСП, че се отваря вратичка за манипулации.

Кристиан Вигенин - БСП за България: Ако искаш да манипулираш изборния процес винаги ще намериш вратички, въпросът е да направим така, че да не ги търсим тези вратички".

Явор Божанков - независим: Не съм вярвал, че БСП ще реанимират ГЕРБ и ДПС с гласувани промени в изборното законодателство.

Асен Василев - съпредседател на ПП: С Месито от Банкя - искате да подправите следващите мести избори и затова организирате целия този цирк.

Георг Георгиев - ГЕРБ-СДС: Да дадем право на хората да изберат как да гласуват.

Твърдения на "Продължаваме Промяната", че ДПС са рушили доверието в изборния процес, предизвика реакцията на лидера на движението.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Явни лъжи! ДПС предложи ползването на машини по време на изборите - такива, каквито се ползват в Америка и Великобритания.

В крайна сметка на следващите избори ще можем да гласуваме и с хартия, и с машини.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слаби превалявания от дъжд на Бъдни вечер
Слаби превалявания от дъжд на Бъдни вечер
ВК Дея спорт (Бургас) представи новия си треньор
ВК Дея спорт (Бургас) представи новия си треньор