НОВИНИ

Спорове в пленарна зала по ветото на президента върху Изборния кодекс

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:50, 23.12.2022 (обновена)
Чете се за: 07:10 мин.
У нас
Слушай новината

В последния си работен ден за годината депутатите обсъждат ветото на президента върху Изборния кодекс. Народните представители трябва окончателно да гласуват и удължаването на действието на бюджета през следващата година.

Ветото на президента върху промените в Изборния кодекс провокира остра дискусия в пленарна зала.

От "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" посочиха, че машините са превърнати в принтери. ГЕРБ-СДС и БСП защитиха правото на избор как да гласуваме.

Подробности вижте във включването на Милена Кирова.

Дебатът в пленарна зала се фокусира върху това може ли да се установят и поправят от една страна човешки грешки, а от друга страна грешки в софтуера на машините. От ГЕРБ-СДС посочиха, че гласуването на хартия е базов начин на гласуване. От "Продължаваме Промяната" определиха ветото като логично. От "Демократична България" призоваха за повече доверие в машините, защото в противен случай се връщаме на "гумичката и молива".

Ето част от дискусията в пленарната зала:

Милен Матеев, "Продължаваме Промяната": "Ветото бе напълно очакване и логично. Нямаше как президентът да не реагира на погазването на правилата. Нелогичното и неморалното беше, че то беше очаквано от вносителите, които наложиха промените с диктата на мнозинството. Искаха да тласнат страната към нови избори.Изначално се променя изборния процес и се премахват с десетилетия експериментално и утвърдени методи за гласуване с машини. Вместо да се върви към изсветляване на изборния процес, рушат доверието. Хартиената коалиция целеше да разклати доверието в изборните правила и за съжаление успя. Сега е времето да върнем доверието и да върнем закона за изборния кодекс за ново разглеждане. Изправени сме на поправителен изпит. Апелирам към здравия ви разум".

Васил Пандов, "Продължаваме Промяната": "Останах с впечатлението, че в правна комисия не е имало дебат. С какви мотиви е отхвърлено ветото? Разбираме, че когато има мнозинство, то взема решение. Но когато има вето, то има нужда от задълбочено обсъждане".

Радомир Чолаков, ГЕРБ-СДС: "Ще поясним целите на закона. Законодател е народното събрание. Волята на законодателя е хората да имат право на избор как да гласуват. Фактът, че при повреждане на машината може да се гласува с хартия, е доказателство, че хартията е базов начин на гласуване. Правото да се избира не може да бъде оспорено най-малкото на плоскостта на конституцията. Волята е да се брои от хората. Грешка, допускана от хората, е проверима, докато от софтуера - не. Волята на законодателя е всички бюлетини да бъдат броени като съдържание. Премахването на машинния протокол е мярка срещу човешки контрол върху изборния процес.

Техническите средства за гласуване да са собственост на държавата е волята на законодателния. ЦИК е длъжен да има права върху софтуера, които да им дават пълна самостоятелност без ангажиране на външни лица. В секциите в чужбина да има представител на държавата и техници. Под понятието "бюлетина от машинно гласуване" следва да се разбира разписката, която до момента се разпечатваше".

Петър Петров, "Възраждане": "Как да поправим 86 527 човешки грешки на избори през 2021 година? Защото недействителната бюлетина също е човешка грешка. Очакваме много недействителни бюлетини на предстоящите избори - това са около 12 народни представители".

Милен Матеев, "Продължаваме Промяната": "Като смятате - на ум ли смятате или използвате калкулатор?"

Божидар Божанов, "Демократична България": Грешката в софтуера е установима, но не е установена, защото не я е имало. Човешката грешка е установима и установявана, но не е била поправяна. Воля ли е на законодателя да няма машинно гласуване?".

Радомир Чолаков, ГЕРБ- СДС: "Човек може да направи грешка, но се надявам, че всички са си взели поуката и ние от ГЕРБ, при излъчване на членове на СИК, ще вдигнем летвата".

Божидар Божанов, "Демократична България: "Предлагахме преброителни центрове. Те дори не бяха обсъдени по същество. Теория на конспирацията водеше към премахване на машинния протокол. Тази конспиративна теория, че изборите са манипулирани с машини, може да доведе България да изостане по отношение на технологиите. Трябва да има доверие в технологиите".

Петър Кънев, "БСП за България": "Като не разбирате нещо, не говорете. Аз не ви се меся в IT-тата, вие сте разбирачи - и вие, и Калинчето".

Божидар Божанов, "Демократична България": "Знам, че разбирате от хартия, господин Кънев. Благодаря, че смятате, че съм юноша. Не смятаме, че машината е решение на всичко. Вие смятате, че хартията е решението на всичко".

Калина Константинова, "Продължаваме Промяната": Нямаме интимни отношения с господин Кънев, че да ме нарича “Калинчето.” “Девойчето” е сексизъм. Има свързани фирми за печатане на бюлетини.

Христо Даскалов, "Продължаваме Промяната": "Наближават общински избори догодина, а те трябва да се спечелят, за да може много милиарди да отидат в нечии джобове".

От ПП обвиниха БСП, че се отваря вратичка за манипулации.

Кристиан Вигенин, "БСП за България": "Ако искаш да манипулираш Изборния процес винаги ще намираш вратичка въпросът е да направим така, че да не ги търсим тези вратички".

Асен Василев, съпредседател на ПП: "Вместо да затворим вратичките, вие отворихте широка порта, която ще отведе до 500 хил. невалидни бюлетини".

Явор Божанков, независим: "Не съм вярвал, че БСП ще реанимират ГЕРБ и ДПС с гласувани промени в изборното законодателство".

Асен Василев, съпредседател на ПП: "С Месито от Банкя - искате да подправите следващите мести избори и затова организирате целия този цирк".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гонка с полицията в центъра на София - двама са задържани
Гонка с полицията в центъра на София - двама са задържани
И спортният министър на Франция осъди поведението на аржентинските играчи и фенове след победата над Франция
И спортният министър на Франция осъди поведението на аржентинските играчи и фенове след победата над Франция