НОВИНИ

Българско оръжие от военната помощ за Украйна не е пристигало на фронта, в ход е логистична операция

Александър Марков
от Александър Марков
09:59, 23.12.2022
5063
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Министерство на отбраната е предложило промяна в закона за ратифициране на Споразумението между България и Украйна, която да се отмени правото на Министерски съвет еднолично да сключва анекси по договора. Предложението е всички допълнителни решения по споразумението да минават през Народното събрание.

Това обяви заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова на пресконференция на политическото и военното ръководство на Министерство на отбраната.

Подробности вижте във включването на Александър Марков.

Ратификацията на Споразумението на предоставяне на военна помощ за Украйна вече е обнародвана в "Държавен вестник" и има правна сила.

Законът за ратификация на Споразумението за предоставяне на оръжие на Украйна е обнародван в Държавен вестник

Граматикова подчерта, че в момента на фронта в Украйна все още няма нито един елемент от военнотехническата помощ от България. Има планирана логистична операция, която е в ход след обнародването на ратификацията на Споразумението. Колко време ще продължи операцията не е ясно.

"По отношение на помощта за Украйна вече е в сила решението на Народното събрание. Както беше подчертано, тече операцията. Тази операция сме я планирали във военните органи на НАТО, утвърдена е от министъра на отбраната. Какво е важното? Важното е да се подготви това, което е предвидено, да се палетизира, да се транспортира до местата, откъдето трябва да бъде извозено с фокус върху безопасност, сигурност", обясни адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Предложението на Министерство на отбраната анексите към Споразумението да минават през парламента е провокирано от притесненията, изказани от някои политически сили, относно евентуално изключване на Народното събрание от решенията за военна помощ на Украйна.

Именно с тези мотиви преди дни БСП призова президента Румен Радев да наложи вето като социалистите планират да сезират и Конституционния съд.

Нинова: Ако президентът не наложи вето върху оръжията за Украйна, ще търсим начин да сезираме КС

Днес намерение да сезират Конституционния съд обявиха и от "Възраждане".

"Възраждане" и БСП ще сезират КС за решението на парламента да се предостави военна помощ на Украйна

"Министерство на отбраната никога не си е мислило, че Народното събрание ще бъде изолирано от този процес. Предстои предложението на Министерство на отбраната да бъде внесено в Министерски съвет, оттам и в парламента. Настоящият ред беше изготвен с цел да се запълни "правна дупка", но заради притесненията на някои партии, се премахва този ред и всички последващи действия във връзка с решението за военна помощ ще бъдат предоставени на Народното събрание. Министерство на отбраната изпълнява и ще изпълнява всяко решение на Народното събрание, включително и работата със съюзниците ни по осигуряване на заместваща техника. Това са бавни процеси, те са иницирани и са в ход", посочи Граматикова.

Министерство на отбраната подготвя предоставянето на генератори за Украйна като това вероятно ще е първото допълнение към Споразумението, по което МО ще се обърне за решение към парламента. В момента тече изготвянето на документацията по този вид помощ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаите, ескортирали Димитър Любенов, който причини катастрофата на Околовръстното, вече са обвиняеми
Полицаите, ескортирали Димитър Любенов, който причини катастрофата на Околовръстното, вече са обвиняеми
Жирона отпадна от турнира за Купата на Испания, Атлетико Мадрид продължава
Жирона отпадна от турнира за Купата на Испания, Атлетико Мадрид продължава