НОВИНИ

Полицаите, ескортирали Димитър Любенов, отиват на съд - вижте в какво ги обвиняват

bnt avatar logo
от БНТ
10:36, 23.12.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Полицаите Любка Гечева и Георги Малински от столичното 6-о Районно управление, за които има данни, че са ескортирали Димитър Любенов преди катастрофата на Околовръстното, при която загина французин, вече са обвиняеми.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов.

Срещу Георги Марински са повдигнати три обвинения:

  • за подкуп, с предвидено от закона наказание от 3 до 15 години затвор и глоба до 20 000 лева;
  • за неизпълнение на служебните задължения по контрол на МПС, за което е предвидено наказание от 1 до 8 години
  • за това че не е помогнал на пострадали при катастрофа, на която е станал свидетел, за което законът предвижда пробация до 6 месеца и глоба от 100лв. до 300лв.

Прокуратурата обяви, че разполага с данни и свидетел, че полицаят е приел сумата от 200 лв. от обвиняемия Любенов, за да не извърши контрол на водача на МПС, след като се е установило, че той е употребил алкохол.

"Първото престъпление е подкуп, а именно - че е приел сумата от 200 лева от страна на обвиняемия по досъдебното производство за пътно-транспортното произшествие като е приел тази сума, за да извърши друго престъпление по служба, а именно да не извърши контрол на водачите на моторни превозни средства. След като се е установило, че същият водач е употребил алкохол , не е бил тестван с дрегер, не е бил задържан за срок от 24 часа по реда на ЗМВР и съответно, тази информация не е била докладвана на оперативната дежурна част в 6-то РУ", заяви Христо Кръстев -заместник градски прокурор на София.

"Житейски, след като са го спрели и са видели, че е във видимо нетрезво състояние, е трябвало да го спрат да управлява моторно превозно средство, да предприемат съответните мерки. А що се отнася до ескортирането, смятам, че в случая не могат да ескортират пиян човек и е нарушение на служебните им задължения да го пазят, за да управлява той под влиянието на алкохол и да се достигне до ПТП-то", заяви Илиана Кирилова - градски прокурор на София.

Катастрофата на Околовръстното: Има ли "полицейски чадър" над обвиняемия Димитър Любенов?

Прокуратурата няма доказателства другият полицай от патрула - Любка Гечева, да е участвала във взимането на подкупа, затова към нея няма предявено такова обвинение.

Тя ще отговаря пред съда за длъжностно престъпление - за неосъществен контрол по пътищата, с което не е осигурила безопасност на другите участници в движението и за това, че не е оказала помощ на място на четирите лица, пострадали при катастрофата.

Двамата полицаи са отстранени от длъжност. Наложена им е мярка "подписка".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" и БСП ще сезират КС за решението на парламента да се предостави военна помощ на Украйна
"Възраждане" и БСП ще сезират КС за решението на парламента да се предостави военна помощ на Украйна
Ню Орлиънс и Юта с победи в Националната баскетболна асоциация
Ню Орлиънс и Юта с победи в Националната баскетболна асоциация