НОВИНИ

Катастрофата на Околовръстното: Има ли "полицейски чадър" над обвиняемия Димитър Любенов?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:05, 04.10.2022
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Слушай новината

Съмнения за "полицейски чадър" над извършителя на още една катастрофа - тази на Околовръстното шосе в София от 25 септември, когато загина френски гражданин. От МВР заявиха, че полицейски автомобил се е движил по маршрута, по който се е движил обвиняемия Димитър Любенов, а служителите в него станали свидетели на катастрофата. Те не са изпълнили служебните си задължения и са отстранени от длъжност. От своя страна обвиняемият признал в дадените от него обяснения, че бил спрян от патрул, но дал подкуп, за да бъде ескортиран.

Съдът гледа мярката на обвиняемия за катастрофата на Околовръстното шосе в София

Софийският апелативен гледа днес мярката за неотклонение на Димитър Любенов, който според експертизите в нощта на катастрофата седнал зад волана след употреба на алкохол и кокаин. По време на заседанието стана ясно, че е той е дал обяснения, в които твърди, че малко преди инцидента е бил спрян от полицаи и съответно продължил да шофира след подкуп.

Малко по-късно служебният вътрешен министър заяви, че двама полицаи са отстранени от длъжност заради неизпълнение на служебните си задължения. За тях има данни, че са движили по маршрута на Любенов и са видели инцидента. Те са мъж и жена и по данни на "Вътрешна сигурност", единият от тях се е държал нагло. Министърът заяви още, че няма категорични данни, че става дума за ескорт, но предвид това, че се води досъдебно производство се въздържа да коментира дали двамата служители са спирали за проверка обвиняемия преди катастрофата.

Демерджиев: Прокуратурата отказа да задържи двама полицаи, свързани с катастрофата на Околовръстно в София

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че МВР разполага с данни, че е имало полицейска кола в близост до мястото на катастрофата. Извършена е незабавна проверка, която установила, че полицаите са се движили по маршрута на обвиняемия за катастрофата Димитър Любенов.

"Този полицейски автомобил най-вероятно е спирал дори по маршрута, този полицейски автомобил е станал свидетел, возещите се в него полицаи и на самата катастрофа, но вместо да изпълнят полицейските си задължения са направили друго. Няма да изпадам в подробности, защото е образувано досъдебно производство", посочи Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи.

По думите на Демерджиев тази информация е била докладвана на наблюдаващия прокурор от служители на полицията, които го запознали и със записи.

"Те предложиха двамата служители да бъдат задържани за 24 часа, да се вземат телефоните и данните от телефоните им и да се предприемат неотложни действия. След като наблюдаващия прокурор се запозна с материалите, той не позволи на служителите да извършат тези действия, пое контрол върху въпросното разследване и предупреди, че не трябва да огласяваме данни, за да не пречим на разследването", обясни Демерджиев.

Съдът остави в ареста Димитър Любенов за катастрофата на Околовръстното шосе, разследват дали е подкупил полицаи

Съдът реши Любенов да остане за постоянно в ареста, а по време на заседанието станаха ясни детайли около негови обяснения. Мъжът заявил, че преди катастрофата бил спрян от полицаи, на които е дал 200 лв подкуп, за да го придружат като ескорт. Адвокатът на Любенов потвърди неговата теза за намесата на длъжностни лица и изрази надежда прокуратурата безкомпромисно и обективно да разрие дали участието им е допринесло за тежкия инцидент.

"Участвали, да, преди настъпване на инцидента и ако бяха предприели мерките, които им налага службата, нямаше да се стигне до този инцидент. Той е предприел необходимото да не шофира, но е бил принуден от обстоятелствата, от длъжностните лица да шофира", каза Ива Борисова - адвокат.

Прокуратурата: Изказванията на вътрешния министър не отговарят на истината

От прокуратурата потвърдиха, че такива твърдения са постъпили при тях и към момента се проверяват.

"Доказателства няма към този момент. Това са просто твърдения на обвиняемото лице, които сме задължени да проверим. Ако се съберат достатъчно доказателства за виновно поведение на длъжностни лица, срещу тези длъжностни лица ще бъде повдигнато обвинение", заяви Детелина Ганчева - прокурор.

По-късно в съобщение до медиите от прокуратурата заявиха, че на 29 септември е образувано досъдебно производство по данни за престъпление по служба. Ден по-рано наблюдаващият прокурор възложил на Вътрешна сигурност на МВР множество действия. Целта е установяване дали е имало патрулни автомобили по пътя на колата на Любенов, дали той е спиран за проверка, от кои служители и какво е установено тогава на място. От "Вътрешна сигурност" вече са докладвали на прокуратурата.

"Искрено съжалявам, направих грешка", каза пред съда обвиняемият за катастрофата на Околовръстното в София

От вчера Любенов е обвинен за умишено причиняване на смърт и телесна повреда. Малко преди да чуе решението, с което беше оставен за постоянно в ареста, обвиняемият заяви, че съжалява, че не е лош човек и че е допуснал грешка.

Вижте повече в прякото включване на Йоана Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е готов да се коалира с ГЕРБ?
Кой е готов да се коалира с ГЕРБ?
Стамен Белчев: Трябва да се работи на по-високо ниво в школите
Стамен Белчев: Трябва да се работи на по-високо ниво в школите