НОВИНИ

Демерджиев: Прокуратурата отказа да задържи двама полицаи, свързани с катастрофата на Околовръстно в София

живо брифинг вътрешния министър иван демерджиев
bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 04.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Служители на МВР, срещу които сме безкомпромисни и предприемаме действия, са 5% от състава на българската полиция. Не може и не бива към тези хора, към които сме безкомпромисни, да се слага петно върху цялата полиция. Не бива и техните действия да пречат на доверието и уважението към другите, които, рискувайки живота си денонощно, опазват сигурността на българските граждани. Това заяви на брифинг в МВР вътрешният министър Иван Демерджиев.

Той даде пример за три случая от последните седмици. Първият от тях е от 25 септември, когато беше образувано досъдебно производство срещу Димитър Любенов, който с "Порше"-то си удари в друг автомобил и отне живота на френски гражданин, а друг тежко пострада.

"По отношение на този случай, имахме информация, че полицейски служители и полицейска кола е имало в близост да катастрофата, възложих проверка на Дирекция "Вътрешна сигурност". След събрани множество доказателства, според които се оказа, че действително полицейски автомобил се е движил по маршрута, по който се е движило въпросното "Порше". Този полицейски автомобил най-вероятно е спирал дори по маршрута и е станал свидетел и возещите се в него двама полицаи на самата катастрофа. Но вместо да изпълнят задълженията си, те са направили нещо друго, но няма да изпадам в подробности, защото има образувано досъдебно производство", каза Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

Прокуратурата проверява за полицейска закрила над Димитър Любенов, който блъсна и уби мъж на Околовръстното шосе в София

Когато информацията от "Вътрешна сигурност" е станала известна, тя незабавно беше докладвана от дирекцията на прокуратурата. Наблюдаващият прокурор е бил запознат със записите, които установяват тези действия. Предложено е двамата служители да бъдат задържани за 24 часа и да се вземат данните от телефоните им.

"След като наблюдаващият прокурор се запозна с материалите, той не позволи на служителите да извършат тези действия и пое контрол върху въпросното разследване и предупреди, че не трябва да огласяваме данни, за да не пречим на разследването. Ние се съобразихме с това, само че тези действия в последствие бяха поднесени като опит да се установи, че видите ли полицията е прикривала полицаите, участвали в тези действия. Нищо подобно. Дирекция "Вътрешна сигурност" установи всички факти и обстоятелства и на тази база беше образувано второ досъдебно производство за техните действия и бездействия. На 30 септември въпросните служители бяха отстранени от длъжност и бяха образувани дисциплинарни производства срещу тях със заповед на директора на СДВР", обясни Демерджиев.

Вторият случай е от Пловдив, където полицейски служител е получил подкуп от 50 лв. Той е задържан, като при претърсването действително са намерени въпросните пари в служебната му карта. По случая тече разследване, каза Демерджиев.

Повдигнаха обвинение на пътен полицай от Пловдив за взимане на подкуп

Третият случай е свързан с полицейски служители, които правят проверка на 19 август и установяват, че трима полицаи са пропуснали лице, за което са имали основателно съмнение, че е употребило наркотични вещества. Пропуснали са го без да го проверят, издали са му единствено фиш. Данните са, че са получили затова без да е ясна по размер имотна облага. Служителите са отстранени от длъжност, допълни вътрешният министър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима българи стартрират на Световното по борба за ветерани
Четирима българи стартрират на Световното по борба за ветерани
Берое търси обяснение за съдийските решения в двубоя с Левски
Берое търси обяснение за съдийските решения в двубоя с Левски