НОВИНИ

ПП, БСП, ДБ и БВ обсъдиха програмна декларация с управленски приоритети

bnt avatar logo
от БНТ
13:58, 23.12.2022
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" покани на разговори всички парламентарно представените партии за формулиране на приоритети, които да бъдат включени в програмата на Народното събрание през 2023 година.

На поканата се отзоваха от "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход", които са изпратили свои списъци с приоритети на управление.

Целта е да се обобщят всички предложения, да се намерят допирните точки и те да залегнат в програмна декларация, която да бъде внесена в Народното събрание.

От "Продължаваме Промяната" са откроили приоритети в три групи:

  • намаляване на неравенството
  • подобряване на условията за бизнеса у нас
  • пакет "Справедливост" - съдебна реформа, антикорупционна законодателство и механизъм за разследване на главния прокурор.

"Ако по тези приоритети успеем да обединим общите си усилия, влизането ни в Шенген може да стане реалност. Защото влизането ни в Шенген и еврозоната е политика сама по себе си, но тя предполага реформите, които предстоят в това отношение", изтъкна Петков.

От "Продължаваме Промяната" благодариха на отзовалите се партии за формулираните предложения за управленски приоритети.

"Форматът е недостатъчен за Министерски съвет, но не пречи да формулираме стъпките и законите, необходими за присъединяването към Шенген и еврозоната. Независимо дали ще има правителство с втори, трети мандат или нови избори, това са цели - критично важни за това страната да влезе в нов коловоз, който да ни направи по-богати и по-европейци. Колкото по-рано започнем, толкова по-добре", каза Асен Василев, съпредседател на ПП.

От "БСП за България" представиха подробно подкрепяните от тях промени в социалната сфера и изразиха задоволство, че разделителните линии между двете формации вече не са пречка за диалог. Социалистите са склонни да подкрепят програмна декларация, изготвена от този формат, ако по въпросите в нея се постигне консенсус.

От "Демократична България" откроиха реформите в съдебната сфера и сектор "Сигурност". Съпредседателят Христо Иванов от "Демократична България" изрази разочарование, че някои партии отсъстват от срещата.

"На България ѝ трябва управление, което да движи страната напред. Дори вторият мандат да не успее, усилията ви да се намери голямото общо кратно - това, което може да мотивира политическите сили да преодолеят противопоставянето в името на големи цели, ще бъде полезно за страната. В този смисъл това, че виждам празни столове тук е много разочароващо за мен. Казвам го като лидер на политическа формация, който се е срещал с Габровски и ГЕРБ и имаме право да кажем, че отговорността изисква всички да участваме в тези усилия", посочи Иванов.

От "Български възход" посочиха, че са готови за дебат по приоритети и откроиха присъединяването на България към Шенген и еврозоната, развиването на ядрената енергетика, справянето с неравенствата и икономическата криза, причинена от енергийната такава, решаване на проблемите в демографската сфера и др.

След срещата номинираният за премиер от "Продължаваме Промяната" Николай Денков заяви, че е обнадежден от това, че има допирни точки в представените приоритети с уговорката, все пак че има разминавания в някои сфери като фискалната стабилност.

"Невероятно е как имаме партии от ляво, дясно, център и приоритетите ни се сближават. Тук показваме с този тип разговор защо на тази сграда пише отпред "Съединението прави силата", каза Кирил Петков.

От обсъждането на тези приоритети зависи дали "Продължаваме Промяната" ще опита да реализира втория мандат. Партиите имаха срок до четвъртък вечерта за предложенията си.

Номинираният за премиер от тях Николай Денков заяви, че след празниците ще се подготви програмна декларация, която ще се гласува в залата на 5 януари. Така ще се разбере дали от "Продължаваме Промяната" имат подкрепа за съставяне на правителство.

"Продължаваме Промяната" предлага управление на база програмна декларация по национални приоритети

Ако тази декларация не бъде приета от парламента, то те ще върнат веднага мандата за съставяне на кабинет.

Денков вече се срещна с "Демократична България", БСП и "Български възход", а ГЕРБ и ДПС напуснаха срещата с "Продължаваме Промяната".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистът на Марек Ивайло Дамянов е спортист №1 на Дупница за 2022 година
Волейболистът на Марек Ивайло Дамянов е спортист №1 на Дупница за 2022 година
Трима загинали при стрелба в Париж
Трима загинали при стрелба в Париж