НОВИНИ

Как и кога са разменени бебетата в "Шейново"?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:05, 22.12.2022
Чете се за: 04:32 мин.
Общество
Слушай новината

Няма умисъл в размяната на бебета в столичната болница "Шейново". Това твърди директорът на лечебното заведение. По думите на д-р Румен Велев бебетата са разменени при първото даване на майките. Тогава на едната майка, която има съответен номер гривна, е дадено бебе с номер, който отговаря на гривната на другата майка. За да се върнат бебетата при биологичните им родители, трябва да се мине през съд.

Вижте повече в прякото включване на Йоана Миланова

Размяната на двете бебета е установена от болница "Шейново" преди 10-ина дни, когато една от майките се усъмнява, че отглежда чуждо дете вече три месеца. Тя се обажда в болницата, откъдето сезират полиция и прокуратура. В последствие с ДНК тест е установено, че бебетата наистина се разменени. Остава въпросът как е станало това.

"Бебенцата са с гривнички такива, каквито са им поставени по време на раждането, но те се разминават с гривничките на майките. Майките и децата имат еднакви гривнички. Просто на майката, която има гривничка на бебенце А, и е дадено бебенце Б, което е с друг номер", каза Румен Велев, директор на болница "Шейново".

Директорът на "Шейново": Отговорните за размяната на бебетата ще бъдат наказани

Установено е още, че размяната е станала не при раждането, а когато децата са дадени за първи път на майките.

"Ние ги поставяме в едни кошчета, с които после ги носим на майката. На тези кошчета на много видно място пише името на майката и номера на бебето, който е еднакъв с гривничката на майката. По този начин става съпоставка и самите майки си виждат бебетата. Така че разминаването е станало точно тогава", каза Велев.

Директорът на болницата не вижда умисъл в размяната, но в случая според него има някои смущаващи факти.

Братът на една от майките с разменените бебета пред БНТ: Реве си за детето

"По време на целия престой в болницата нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривничките. Много смущаващо е, че при изписването на гривничките номерата не са били сверени, а това е в нашите протоколи. Също така все пак три месеца е дълъг период, в който не е логично човек да не си погледне гривничката на бебето", каза Велев.

Снимки: БНТ, БГНЕС

Адвокат: Съдебният процес при разменени бебета би продължил дълго време

Въпреки че повече от седмица от полицията работят по случая, здравният министър научи за него едва вчера. Обяснението на директора на болницата - случилото се касае изключително лична информация:

"Нашата основна цел беше да съхраним тази информация колкото се може по-дълго време дискретна. От момента, в който аз уведомих полицията, минаха 8 дни. Тоест 8 дни не стана ясно какво се случи, така че как точно изтече тази информация не е много ясно. Аз имам моя лична версия как стана това", каза директорът на "Шейново".

От болницата определят случая като низ от нелепи случайности, както и резултат от човешка грешка на един служител. В момента текат общо три проверки в болницата, а от прокуратурата са образували досъдебно производство. За да се върнат бебетата на биологичните родители, казусът трябва да мине през съда.

По темата работят: Йоана Миланова, Алекс Донев, Гергана Гайдарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите почти удължиха държавния бюджет
Депутатите почти удължиха държавния бюджет
Дядо Коледа потегли от Лапландия
Дядо Коледа потегли от Лапландия