НОВИНИ

Започва изпращането на военна помощ за Украйна, критики от държавния глава и партии в НС (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:01, 23.12.2022
Чете се за: 07:50 мин.
У нас
Слушай новината

Стартира логистичната операция за предоставяне на военна и военнотехническа помощ на Украйна, обявиха от Министерството на отбраната. Тя е планирана съвместно с военните органи на НАТО и не е ясно колко време ще продължи. Президентът Румен Радев, който беше призован от БСП да наложи вето на Закона за ратификация на споразумението с Киев, заяви, че вето върху вече сключен международен договор е безпредметно. БСП и "Възраждане" ще атакуват решението на парламента пред Конституционния съд.

Операцията е в ход. Колко време ще продължи и какво даваме - остава тайна. Министерството на отбраната предлага обаче промяна в текста на договора с Украйна, така че всяка бъдеща помощ за тази страна да минава през решение на Народното събрание.

Логистичната операция започва на практика, след като тази сутрин Държавен вестник обнародва Указа на президента Румен Радев за Закона за ратификация на договора между София и Киев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че като не е наложил вето, президентът е поел риск от въвличане на България във войната и е предал левите хора. А той ѝ отговори, че МО е свършило нейната работа - предлагайки всяка помощ за Киев да минава през решение на парламента.

Подготвяната логистична операция за транспортиране на оръжията, техниката и боеприпаси от България към Украйна стартира.

"Тече операцията. Тая операция сме я планирали с военните органи на НАТО. Утвърдена е от министъра на отбраната. Какво е важното? Важното е да се подготви това, което е предвидено, да се палетизира, да се транспортира до местата, откъдето трябва да бъде извозено с фокус върху безопасност, сигурност", заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Решението какво да дадем на Киев е взето след анализ на развитието на бойните действия в Украйна и ред други фактори, обясни началникът на отбраната.

"Отчетоха се изводите от хода на бойните действия в Украйна. И този отчет не е само на база на използваните тактики и техники, а също така и на системата за логистична поддръжка, системите на състоянието и възможностите на отбранителната промишленост както в страната, така и в съюзниците ни от НАТО и ЕС", допълни адмирал Емил Ефтимов.

За да няма страхове, че Народното събрание ще остане изолирано от механизма за предоставяне на последваща военна помощ на Украйна, Министерството предлага допълнително споразумение към вече сключеното, така че депутатите да одобряват всяка евентуална нова помощ.

"Всички последващи действия във връзка с изпълнение на решението на НС за предоставяне на военна и военно-техническа помощ ще бъдат предоставяни на вниманието на НС, за да може то да вземе своето информирано решение", коментира Катерина Граматикова, заместник-министър на отбраната.

Военните отрекоха въоръжение от военната помощ вече да е в Украйна.

"Следващото искане, с което ще сезираме Народното събрание в рамките на това споразумение за предоставяне на помощ за Украйна, са така исканите, така необходими на украинския народ генератори", заяви Катерина Граматикова.

БСП и "Възраждане" повториха, че ще събират подписи за атакуване на решението пред Конституционния съд, като всяка една от политическите сили призова другата за подкрепа, тъй като нямат достатъчно подписи поотделно. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова разкритикува държавния глава, че не е наложил вето и е обнародвал указа за военната помощ.

"Обръщаме се към президента Радев - дължите обяснение на обществото. Защо поехте риска да въвлечете България във войната? Предадохте левите хора, предадохте социалистите, които са за мир и които в две кампании ви издигат и полагат всички усилия да бъдете избрани - вие за президент и Илияна Йотова за вицепрезидент", коментира Корнелия Нинова, лидер на БСП.

"Ето ги подписите на "Възраждане". Трябват ни още 21. БСП имат тези подписи. Остава единствено и само да ги положат под това искане. Тъй като президентът има срок до 29 декември да внесе вето, тъй като той може да направи това нещо или той самият може да сезира Конституционния съд, но всички ние знаем, че той няма да го направи това", заяви Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

Президентът Румен Радев отговори, че ще е безпредметно да наложи вето върху вече сключен международен договор.

"Войнолюбците в НС взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ.

Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор, тоест ветото е абсолютно безпредметно. Сезирането на Конституционния съд, знаете в какви срокове работи Конституционният съд, след ратификация на международен договор - е невъзможно. Тоест Конституционният съд категорично няма за какво да се произнесе", заяви Румен Радев, президент на Република България.

Радев допълни, че докато Корнелия Нинова умува, МО е свършило нейната работа, ревизирайки споразумението с Украйна, от което ще отпадне възможността правителството без санкцията на парламента да взема решения за нова военна помощ за Украйна.

"В новата ревизия на договора тази алинея няма да я има и това е съгласувано с украинската страна. И това ще бъде внесено като вариант и готов проектодоговор веднага в НС след Нова година. Така че, надявам се, г-жа Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която промяна никое правителство няма да може само да взема решения за военна помощ за Украйна, това ще става само и единствено със санкциите на парламента", заяви Румен Радев, президент на Република България.

България няма да даде на украинската страна самолети, ПВО системи и танкове, обясни Радев. И призова НС да разгледа спешно внесената от МО инвестиционна план-програма с приоритетни проекти за модернизация на армията. Защото предлаганата заместваща техника е дори по-стара от нашата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влаковете, които дори войната в Украйна не спря
Влаковете, които дори войната в Украйна не спря
Помощ за пострадалите от потопа в Карловско: Общинският съвет разпредели още близо 235 000 лв.
Помощ за пострадалите от потопа в Карловско: Общинският съвет разпредели още близо 235 000 лв.