НОВИНИ

Сковаващ студ: В САЩ се готвят за най-студената Коледа от десетилетия

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 23.12.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Арктическа буря блокира голяма част от САЩ и Канада. Рекордно ниски температури, достигащи до минус 45 градуса се очакват в най-студената Коледа отвъд Океана от десетилетия насам. Снежните бури предизвикаха транспортен хаос. Засегнати са над 135 млн. души. В няколко щата, сред които Оклахома, Кентъки, Джорджия и Северна Каролина е обявено извънредно положение.

Определено може да се каже, че коледните празници в Съединените щати започнаха най-вече заради арктическите студове, които удариха страната.

"Това не е просто снежен ден от вашето детство. Сериозно е. Екипът ми е готов да оказва помощ. Моля ви, погледнете на тази буря крайно сериозно", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Температурите в Чикаго паднаха до минус 23 градуса на някои места, а заради ветровете се чувстваше и до минус 40 градуса. Минус 40 градуса отчетоха в Северна Дакота. Времето парализира много летища, много офиси се затварят.

В Чикаго положението не е много трагично, защото се подготвяха от доста отдавна. Очакваха тези студове, очакваше се и повече сняг да натрупа - близо 10 см, но това не стана заради студовете. На много места в кварталите в Чикаго, за да дадат възможност на камионите да минават да разчистват, отвориха безплатни гаражи.

Особено може да се каже, че доста хора са парализирани по летищата, но има и един друг парадокс, който се очаква да дойде следващата седмица, когато се очакват валежи, но не от сняг, а от дъжд и температурите да скочат до 11 градуса по Целзий.

Автор: Симеон Гаспаров, кореспондент на БНТ в Чикаго

снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море Тича надви като гост Ямбол с кош с финалната сирена
Черно море Тича надви като гост Ямбол с кош с финалната сирена
Двама полицаи са с обвинения за чадър над Димитър Любенов, който уби французин в катастрофа на Околовръстното
Двама полицаи са с обвинения за чадър над Димитър Любенов, който уби французин в катастрофа на Околовръстното