НОВИНИ

Коледа е! Християнският свят празнува раждането на Исус

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:04, 25.12.2021
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Да погледнем отвъд светлините и украсата, да си спомним за бедните и да оценим малките неща - това са част от посланията на папа Франциск по време на тържествената света Литургия в нощта на Коледа.

В ранните часове на празничния ден служба имаше и в църквата "Рождество Христово" във Витлеем - родното място на Исус Христос. Службата води латинският патриарх на Йерусалим - Пиербатиста Пицабала.

"На Коледа празнуваме раждането на Спасителя, раждането на радостта и любовта! Така че искам да кажа на всички - нека гледаме към бъдещето с надежда, нека бъдем единни", каза Пицабала.

За втора поредна година централният площад във Витлеем остава почти празен. За сравнение, в последната предпандемична година - зимата на 2019 година, Витлеем е бил посетен от 3,5 милиона души.

Празничната меса в катедралата ”Свети Петър” в Рим започна 2 часа по-рано и само в присъствието на около 2000 души. Това е една пета от вярващите, които са посещавали богослужението преди пандемията. Всички, с изключение на папа Франциск, носеха маски.

"Това е знакът: дете, бебе, което лежи в ужасната бедност на яслите. Обикновено дете, с бедни повои, с овчари, които стоят до него. Това е мястото, където е Бог - в малките неща. Нека бъдем изумени от тази скандална истина. Днес всичко е обърнато с главата надолу - Бог идва в света с малките неща. Величието му се проявява в малките неща. Затова трябва да молим Исус на Коледа - за благодатта на малките неща", каза папа Франциск.

Малцината на площада пред "Свети Петър" се молеха за здраве, а най-желаният подарък се оказа "нормалността" от времената преди пандемията.

"Надяваме се да се върнем към онова, което наричаме нормално, защото сегашното не е нормално. Да се надяваме, че 2022 ще ни освободи", коментира Джани Танкреди, жител на Алтамура.

Минути преди началото на литургията, в Италия за втори пореден ден бяха отчетени рекорден брой нови ковид случаи - над 50 000.

За първи път Рождественска служба имаше и в най-голямата римокатолическа катедрала в региона на Персийския залив. Църквата се намира в Авали, Бахрейн. Капацитетът ѝ е 2300 души, построена е на площ от 9000 квадратни метра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 4000 полета по света са отменени заради Омикрон
Над 4000 полета по света са отменени заради Омикрон
Емил Велев пожела на левскарите за празника да видят отбора в Шампионската лига още догодина
Емил Велев пожела на левскарите за празника да видят отбора в Шампионската лига още догодина