НОВИНИ

Коледен турнир по минифутбол събира средства за автоматични дефибрилатори в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
15:04, 18.12.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

В Благоевград този уикенд се провежда коледният благотворителен турнир по минифутбол.

След три успешни издания, при които организаторите събраха над 70 000 лева и обновиха две зали в родилното отделение на благоевградската болница, тази година те имат нова амбициозна кауза - закупуването на автоматични дефибрилатори.

Апаратите ще бъдат монтирани в училища и около детски площадки в града, ще спасяват човешки животи и ще бъдат много полезни за хората в Благоевград, вярват организаторите.

Зад Scapto cup стоят група приятели, обединени от общата кауза да правят добро и да развиват родния Благоевград.

"Хората, които не спират да идват, да ни подкрепят ни дават сила и съм сигурен, че ще успеем", уверен е Антон Йовков, Scapto cup - Благоевград.

Тази година турнирът се провежда в спортната зала на Югозападния университет. Стотици деца от футболните школи в Благоевград и региона още вчера изиграха няколко приятелски срещи, а кулминацията на събитието е днес.

Предстоят срещи с легенди на футбола в Благоевград, звездни двубои, интересни търгове, концерти, изненади, вкусна храна и приятни емоции.

"За първи път на Scapto cup ще се появи баскетболният отбор от евробаскет плюс звезди от близкото минало. Във футбола - големите звезди Иван Цветков, Светослав Дяков, Станислав Костов, общо взето всички звезди в града, които са и бивши, и настоящи играчи, ще се изправят срещу настоящия отбор на „Пирин", който се организира от Манолев. Отделно имаме два търга, които ще се разиграят с интересни артикули, футболни тениски, подписани от наши звезди", казва Кирил Вълчев от Scapto cup Благоевград.

Голямата цел на организаторите е да съберат възможно повече средства за закупуването на автоматични дефибрилатори, които да бъдат монтирани в училища и спортни площадки в града.

Александър Манушев от фондация „Първите три минути" показа как работят тези апарата.

"Това, което трябва да знаем за тези дефибрилатори, ни го показаха на живо по телевизията преди по-малко от две години, когато по време на европейското първенство по футбол, когато всички видяха как, когато незабавно се окаже помощ на човек, който е получил сърдечен арест - това беше датският футболист Кристиян Ериксен, когато незабавно му се окаже първа помощ по правилния начин и бързо се направи дефибрилацията, тук е много важно това, че тя трябва да бъде направена бързо, този човек не само, че може да бъде спасен, а може да бъде напълно излекуван", напомня Александър Манушев, Фондация „Първите три минути".

Тези съвременни апарати за оказване на първа помощ са изключително лесни за работа.

"Показва си с цветни картинки точно какво трябва да направите и на чист български език ви инструктира дума по дума какво трябва да направите", обяснява Манушев.

От фондация „Първите три минути" ще обучат хора в Благоевград, които да могат да работят с дефибрилаторите. Такива апарати вече са монтирани в няколко български града - София, Пловдив, а от скоро и в Перник.

Репортер: Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облекчаване на трафика на граничните пунктове с Турция обсъдиха Иван Демерджиев и Сюлейман Сойлу
Облекчаване на трафика на граничните пунктове с Турция обсъдиха Иван Демерджиев и Сюлейман Сойлу
Социалната кухня към храма "Св. Архангел Михаил" във Варна отново работи
Социалната кухня към храма "Св. Архангел Михаил" във Варна отново работи