НОВИНИ

"Европейци": На пазар в Швеция - в единствения мол за употребявани стоки

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
14:00, 18.12.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Тази вечер в "Европейци" ви разказваме за първия в света търговски център за употребявани стоки. Той се оказва спасение за шведския град Ескилстюна, като го прави по-чист, създава работни места и става вдъхновяващ пример.

Гледайте целия епизод на "Европейци" ТУК

София Байстед харесва магазините за рециклирани стоки. Обича да разглежда, да си избира и да купува от тях. Но тук тя не просто пазарува. За нея "РеТюна" е и работно място. Обикаля и разговаря с продавачите и клиентите като мениджър. Работата ѝ е единствена по рода си. Защото в цяла Швеция и в целия свят няма друго подобно място.

"Този мол за рециклирани стоки е единствен по рода си в Швеция. В нашата страна имаме отдавнашна традиция да предаваме вещи за рециклиране, но да ги даряваме за продажба в мол за рециклирани предмети – това не е нещо обичайно", разказва тя.

РеТюна е първият в света търговски център, в който се продават само рециклирани стоки. Във всичките магазини в мола с площ 5000 кв.м. - почти, колкото футболния терен на Световното, няма нито едно ново изделие.

"Хората идват тук и носят свои непотребни вещи – било то мебели, платове, велосипеди или друго – ние организираме тези стоки и ги предоставяме на магазините в мола. Те полагат грижи за дарените вещи и "магически" ги преобразят. Рециклират ги, създават от тях или от техни части нови предмети, перат и поправят тези вещи. Правят така, че те да изглеждат нови и след това хората от Ескилстюна да могат да ги купят, да ги занесат у дома и когато им омръзнат, да ги дарят отново тук. Така че ние сме един изключителен пример за кръгова икономика", казва София Байстед.

Тук вярват, че това не са отпадъци, а ресурс - предмети, чиито живот може да бъде удължен и да получат втори шанс за използване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бензема отказа поканата на Макрон да присъства на финала в Катар
Бензема отказа поканата на Макрон да присъства на финала в Катар
Второ място за Янаки Милев на турнира за мъже от ITF в Анталия
Второ място за Янаки Милев на турнира за мъже от ITF в Анталия