НОВИНИ

Хартиеният билет за градски транспорт в София остава в историята - вижте какво се променя от 2023

bnt avatar logo
от БНТ
10:58, 18.12.2022
8711
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Нови карти и билети влизат в сила в градския транспорт в София от 2023 г. Подробности разясни в "Денят започва с Георги Любенов" директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

Хартиеният билет спира да се продава на касите на ЦГМ от първи януари, но всеки, който си е закупил преди това, може да го ползва до 1 март, когато ще бъдат демонтирани перфораторите в превозните средства.

През този период хартиен билет ще се продава единствено от шофьорите в градския транспорт, но на цена от 2 лв., вместо 1,60 лв. Хартиеното билетче остава и за тези, които имат навик да го ползват в метрото, но за 1,60 лв. ще може да се ползва само за едно пътуване.

Част от новите превозни документи са налични още от септември - годишна карта за ученици и студенти; месечна или годишна карта на преференциална цена за младежи до 26-годишна възраст.

От 1 януари 2023 г. се въвеждат билети за време, а валидирането на всички превозни документи при всяко пътуване става задължително.

"Ако по време на пътуването се случи някакъв инцидент, с валидираната си карта можете да докажете, че сте ползвали този транспорт. Освен това ЦГМ ще получи повече информация за часовете, в които се осъществяват пътуванията по определени линии, за прекачванията им, за да могат да бъдат направени оптимизации", посочи Дилчев.

Електронните билети за време могат да се зареждат на два вида пластики. На всеки пункт на ЦГМ могат да бъдат заредени 2, 3, 5, 10 билета на тази карта и да бъдат ползвани при необходимост. На пластики могат да бъдат заредени и билети 30+, 60+ или карта за 24 часа или 72 часа.

С билет 30+ в рамките на 30 минути може да бъдат сменяни неограничен брой превозни средства в София, като в последното и след 30-та минута можете да завършите вашето пътуване до дестинацията. Този билет е на цена 1,60 лв.

Всички, които ползват дебитни и кредитни карти, смарт устройства - часовници и телефони за таксуване в превозните средства също ще бъдат таксувани по схемата 30+.

"Това означава, че след първата употреба на вашата банкова карта, в следващите 30 минути, колкото и да се прекачвате, вие няма да бъдете таксувани. Във всяко ново превозно средство, в което се качвате, трябва да валидирате банковата си карта като пътуването ви в рамките на тези 30 минути остава на същата стойност - 1,60 лв.", допълни директорът на ЦГМ.

Колкото и да бъде ползвана банковата карта през деня, в края му пътникът ще бъдете тарифиран с максимум 4 лв., колкото е цената на дневната карта, което е много удобен начин за пътуване на тези, които ползват инцидентно градския транспорт, допълни Дилчев.

Билет 60+ осигурява възможност и на 59-та минута да се качите в превозно средство и да продължите пътуването до края. Цената на този билет е 2,20 лв.

За онези, които ползват градския транспорт редовно, най-удобни са дългосрочните превозни документи, посочи Дилчев.

Очаква се през следващата година да заработят и допълнителни приложения.

Част от екипите за контрол на Центъра за градска мобилност ще бъдат оборудвани с боди камери, с които ще се записва работата им през целия ден. Контрольорите ще имат право да снимат проверките, които осъществяват. Очаква се това да намали напрежението при осъществяването на служебните им задължения.

В момента билетът за нередовен пътник, продаван от контрольора, е 30 лв. От Нова година цената му ще бъде повишена на 40 лв.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последните новини и емоции от Катар преди големия финал
Последните новини и емоции от Катар преди големия финал
Георги Глушков откри обновената баскетболна зала в Разград
Георги Глушков откри обновената баскетболна зала в Разград