НОВИНИ

Отпускат 1 млн. лв. за саниране на блокове в Русе, общината ще поеме техническите паспорти на сградите

bnt avatar logo
от БНТ
14:37, 18.12.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

1 милион лева са отпуснати за саниране на блокове в Русе. Общината е готова да плати техническите паспорти на сградите, които кандидатстват по програмата за саниране. Целта е хората да бъдат стимулирани да подават документи, тъй като Русе е сред градовете с най-малко обновени жилищни сгради.

Повече от 300 са жилищните сгради в Русе, чийто собственици могат да кандидатстват по програмата за безплатно саниранe. До момента обновените жилища са само 27 и от общината се надяват, че финансирайки енергийното и техническо обследване, което вече е задължително условие за кандидатстване, ще бъдат санирани поне още 25. Русенци, обаче, се притесняват, че ако не бъдат одобрени, ще трябва да връщат парите.

Атанас Атанасов казва, че за пореден път правили общо събрание на входа. И въпреки че покривът им тече, не стигнали до съгласие.

"Винаги има хора, които са против. Всеки не може да извади 500 лева ли, колко е този паспорт, да го плати… викат: "Не е сигурно, че да вадим паспорти, за какво ни са тези паспорти? Може би няма да стане да се санира", разказва той.

В блока на Джанина и Дончо Василеви 9 от апартаментите са празни, а в половината от останалите живеят пенсионери.

"Как ще обясните на един пенсионер с 400 - 500 лева пенсия, че няма да му върнат парите?... Как ще обясните на един в Лондон, че трябва да прати пари непременно за апартамента си? Това е мисия невъзможна", казва Джанина Василева.

За да не се стига дотам, да се връщат пари и да има възмутени граждани, от общината са заложили четири критерия - собствениците на жилища да подпишат декларация, че ще допуснат строителите до дома си, както и самостоятелно да изберат фирмата, която ще направи обследването.

"Да е подкрепено от повече от 95% от собствениците на идеални части в самия блок, следващото условие е да се кандидатства с цял блок, а не с отделна блок секция или група от блок секции. Тези четири критерия, ако те бъдат изпълнени, с много голяма степен на вероятност блокът, с който кандидатстваме, ще получи финансиране, тъй като критериите, които сме заложили, те на практика носят максималния брой точки", обяснява Ивайло Кадишев - директор на Дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи" в Община Русе.

Крайният срок за кандидатстване е 31 май. По програмата за Русе се отпускат до 50 милиона лева. Ако от Министерството на регионалното развитие одобрят по-малко проекти за града, неусвоените средства ще бъдат преразпределени между други градове.

Репортер: Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалната кухня към храма "Св. Архангел Михаил" във Варна отново работи
Социалната кухня към храма "Св. Архангел Михаил" във Варна отново работи
Ивелина Илиева и Марк Христов заминаха за „Мастърс“ турнир в Израел
Ивелина Илиева и Марк Христов заминаха за „Мастърс“ турнир в Израел