НОВИНИ

Колко такси успя да събере държавата от хазартния бизнес на Васил Божков

Александър Марков
от Александър Марков
20:30, 23.10.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Държавата е събрала 8 милиона лева от общо 694 млн. лв., дължими от хазартния бизнес на Васил Божков. Това съобщи в парламента министърът на финансите Кирил Ананиев в отговор на въпрос от депутата от опозицията Румен Гечев. Запори за около 270 милиона лева на НАП върху активи на една от фирмите на бизнесмена бяха отменени от Софийския административен съд.

Бившата Държавна комисия по хазарта е издала 8 акта за установяване на публични държавни вземания от четири фирми на Васил Божков. До закриването на регулатора през август тази година нито един лев не е изплатен на държавата, обяви Кирил Ананиев.

Кирил Ананиев, министър на финансите: Горепосочените брой осем акта са изпратени на НАП за предприемане на действия по принудително събиране на публичните вземания.

Парите, които Божков дължи на държавата, са 694 милиона лева. 556 са главница, а 137 - лихва, обясни Ананиев.

Кирил Ананиев, министър на финансите: За събиране на посочените вземания са наложени обезпечителни мерки върху цялото имущество - движимо и недвижимо, и активи на длъжниците.

Някои запори за около 270 млн. лв. вече бяха отменени от Административния съд в София, а другите все още се оспорват пред съда.

Румен Гечев, БСП: От Вашия отговор е ясно, че НАП е събрала трохички. Некадърници ли са в НАП-София, кога ще ги уволните днес? Умишлено ли са подали некадърни документи, които връща съдът и кога ще ги дадете на прокуратурата?

Кирил Ананиев, министър на финансите: Нито са некадърни в НАП, нито материалите са с пропуски или с неверни неща. Така е решил СГС, така е разпоредил.

Финансовият министър отговори и на питане за фалиралия преди 2 години кипърски застраховател "Олимпик", който засегна 200 000 български клиенти.

Кипърският гаранционен фонд отказва да изплати обезщетения на застрахованите българи. Българският гаранционен фонд иска арбитражно решение по тази позиция.

Няма общоевропейски регламент за защита на застраховани лица в друга държава-членка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът, трима министри и Севделина Арнаудова от ГЕРБ са под карантина заради зам.-министър Нанков
Премиерът, трима министри и Севделина Арнаудова от ГЕРБ са под карантина заради зам.-министър Нанков
Увеличават минималната заплата на личните асистенти от 730 на 930 лв.
Увеличават минималната заплата на личните асистенти от 730 на 930 лв.