НОВИНИ

След 8 месеца в ареста: Съпругата на Васил Божков излезе на свобода (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:56, 23.10.2020
44055
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Съпругата на Васил Божков - Елена Динева излезе на свобода. Тя е освободена с постановление на наблюдаващия делото прокурор тъй като изтича максималния 8 -месечен срок, в който може да бъде задържана без внесен в съда обвинителен акт.

Динева е обвиняема за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари, търговия с културни ценности и корупционни престъпления, ръководена от Васил Божков.

Елена Динева излезе на свобода точно четири дни преди да изтече максималният срок за "задържане под стража". И 17 дни след като Апелативният специализиран наказателен съд реши, че тя може да бъде на свобода под парична гаранция в размер на 1 милион лева. Съпругата на разследвания по 18 обвинения Васил Божков не я плати. Въпреки това прокуратурата спази законът и срокът и вратите на ареста се отвориха за Динева.

Елена Динева, обвиняема: Въобще не очаквах така да се развият нещата. Ами, първо аз съм 8 месеца в ареста. Излежах си ги класически, красиво. Както се казва за лукса на прокурора Гешев, за лукса на премиера Борисов. Благодаря на хората, че се грижиха добре за мен.

Освен от адвоката си, до портала на Националното следствие Динева беше съпроводена и от двама надзиратели, с които тя се сбогува преди да прекрачи прага към свободния живот.

От прокуратурата съобщиха, че по отношение на Динева остава определената от Специализирания наказателен съд гаранция от 1 милион лева. Според информация на "По света и у нас" в постановлението за пускането й било записано, че гаранцията трябва да бъде платена в "разумен срок".

Елена Динева, обвиняема: Много хора може би ще кажат "нека й е ,нали на богатата там... Може ли да кажа кучка? Законът е за всички, но само искам да ви кажа още нещо и беззаконието е за всички.

Елена Динева има забрана да напуска страната. Апелативният спецсъд пусна под домашен арест и друг обвиняем по разследванията срещу Васил Божков - адвокатът Славчо Марков с хуманитарни мотиви - напреднала възраст и влошено здраве.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли нарушения на мерките в столичните заведения
Има ли нарушения на мерките в столичните заведения
Председателят на НС изгони депутат, отказал да си сложи маска
Председателят на НС изгони депутат, отказал да си сложи маска