НОВИНИ

Командирът на Българските военновъздушни сили: Техниката е изправна, хората са високо мотивирани и подготвени

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 16.10.2022
6856
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

На 16 октомври военновъздушните сили на България празнуват своя празник. По този повод гост в "Денят започва с Георги Любенов" беше командирът на военновъздушните сили генерал майор Димитър Петров.

Той коментира, че във военновъздушните сили са ангажирани над 6000 души. Основна задача за нас е да гарантираме суверенитета на страната. Имаше промени след началото на войната в Украйна, коментира Петров.

Техниката е изправна, хората са високо мотивирани и подготвени, хората трябва да са спокойни за това, което правим, допълни Петров. В момента страната се охранява само от националния екип, няма еърполисинг. Планираме и за в бъдеще да си партнираме с наши колеги, каза още Петров.

Той не се ангажира с дата, в която българските МиГ-29 ще бъдат приземени, тъй като към момента няма резервен тях вариант. Работи се по въпроса за ремонт на МиГ-29 в Полша. Българската бойна авиация трябва да има възможности да защитава небето си, коментира командирът на ВВС. Вариант е и самолети под наем.

По думите му темата се политизира, а трябва да се вземат конкретни действия, за да е гарантиран крайният резултат - съхраняване на способностите на българските ВВС.

Цялото интервю вижте във видеото.

Гледайте повече теми от „Денят започва с Георги Любенов“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Време е за "Ел Класико"
Време е за "Ел Класико"
Днес е празникът на българската авиация
Днес е празникът на българската авиация