НОВИНИ

Комисар Марейд Макгинес и Асен Василев инспектираха ГКПП "Капитан Андреево"

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 05.12.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Комисарят по финансите Марейд Макгинес и финансовият министър Асен Василев инспектираха работата на ГКПП "Капитан Андреево" във връзка с регистриран ръст на внос на стоки с възможна двойна употреба.

Еврокомисарят по финансовите въпроси е в страната ни от вчера. Днес е на ГКПП "Капитан Андреево" заедно с Асен Василев, за да се увери във връзка с наложените санкции от Русия.

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че само за последния месец са засечени 4 случая с внос на стоки с възможна двойна употреба. Става въпрос за стоки, които влизат законно, но които според него, трябва да бъдат проследявани внимателно.

"Тук гледаме няколко неща. Основното е как се изпълняват санкциите, има много сигнали от Европа за стоки с двойна употреба, които минават през границата. Също така, последните няколко години, изключително голямо количество пари се засичат. За тази година на ГКПП "Капитан Андреево" са конфискувани общо 26 млн. лв.", заяви министърът на финансите Асен Василев.

"Моята роля при внедряването на санкциите тук е да проверявам, че се прилагат. Всъщност именно държавите членки имат тази отговорност. Ние имаме много добро сътрудничество, включително и с България от тази гледна точка. Но това, което мога да кажа е, че всеки път когато ние увеличаваме дълбочината на санкциите, Русия и приятелските й държави успяват да ги заобиколят", каза еврокомисарят по финансова стабилност Марейд Макгинес.

Еврокомисарят остана доволна от това, което видя. Тя се запозна с проверките, как се осъществява контролът още на входа на стоките и обработката на документите.

Вижте прякото включване на Цанка Семерджиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС обяви свикването на Изпълкома, който трябва да вземе решение за насрочването на конгрес
БФС обяви свикването на Изпълкома, който трябва да вземе решение за насрочването на конгрес
Съперник на Монтана 2003 в Адриатическата лига преустанови участието си, българките само с два мача до края на годината
Съперник на Монтана 2003 в Адриатическата лига преустанови участието си, българките само с два мача до края на годината