НОВИНИ

Комисия в НС ще разследва полицейското насилие върху протестиращи на 10 юли и 2 септември 2020 г.

комисия разследва полицейското насилие протестиращи юли септември 2020
bnt avatar logo
от БНТ
10:57, 05.05.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Създава се временна комисия в Народното събрание, която ще разследва полицейското насилие, упражнено върху протестиращи граждани на 10 юли и 2 септември 2020 г. Предложението беше прието със 126 гласа, 72-ма народни представители гласуваха „против", а 74-ма се въздържаха.

„Комисията е важна по много причини. Основната от тях обаче, извън насилието, извършено спрямо българските граждани, е фактът, че правителството на ГЕРБ абдикира от разследването на това насилие, в едно с главния прокурор Гешев", каза вносителят на предложението Николай Хаджигенов от ПГ на коалиция „Изправи се! Мутри вън!". По думите му „единствените, които са разследвани и им е повдигнато обвинение, са пострадалите от полицейското насилие. Това безобразие трябва да спре", заяви от парламентарната трибуна адвокат Хаджигенов.

Предложението за създаване на Временна комисия за разследване на факти и обстоятелства при използването на сълзотворен газ, употреба на сила и помощни средства от МВР срещу протестиращи български граждани бе внесено с подписите на 59 народни представители от „Изправи се! Мутри вън!", „Има такъв народ" и „Демократична България". Комисията трябва да установи всички данни за извършените актове на насилие и репресия на 10 юли и на 2 септември 2020 г., както и има ли укрити доказателства за извършените от служители на МВР нарушения на закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП върна третия мандат за съставяне на правителство
БСП върна третия мандат за съставяне на правителство
ГЕРБ атакува в Конституционния съд текстове от Изборния кодекс
ГЕРБ атакува в Конституционния съд текстове от Изборния кодекс