НОВИНИ

Комисията по отбраната одобри предоставянето на БТР-и за Украйна

Николай Минков
от Николай Минков
15:00, 19.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията по отбрана одобри проект на решение за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна с БТР-и от резервите на МВР. Ще бъдат предоставени 100 БТР-а с отпаднала необходимост от складовете на МВР.

Вносителят на предложението Иво Мирчев обясни, че целта е да се помогне на Украйна без да се нарушават бойните способности на армията:

"Една от възможностите в този посока беше открита в рамките на МВР. Става дума за бронирани машини, които са купувани през 80-те години и стоят на склад вече около 40 години, неизползвани, с отпаднала необходимост. Част от тях неизправни."

От МВР обясниха, че тази техника не е необходима и са готови да я предоставят.

"Категорично МВР подкрепяме тази инициатива, заставаме твърдо зад нея. Техниката, която към този момент е налична при нас и както вече беше споменато е с отпаднала необходимост, на нас тази техника не ни върши работа. Даже ни е в тежест. Последните години категорично не сме я използвали и нямаме такава необходимост. За нас е важно тази помощ към Украйна да се осъществи в максимално кратки срокове", обясни Стоян Темелакиев - заместник-министър на МВР.

От Министерството на отбраната също декларираха, че нямат нужда от такъв тип бронетранспортьори.

"Нямаме щат, вакантни бройки за БТР-и от този тип. Те са 50-годишни, 40-годишни. Имаме по-модерни БМП-1МТЛБ, БМП 23, така че, ако ние трябва да освободим по-модерните, за да вземем по-старите, това е абсурд", каза ген. Атанас Запрянов - заместник-министър на отбраната.

Според министърът на отбраната Тодор Тагарев, ще се наложи военна експертиза, ако се вземе решение за предоставяне на бронетранспортьорите от резерва на МВР на Киев:

"Предполагам, че по някакъв начин ще бъдем ангажирани. Това ще стане ясно и на заседанието на комисията, но основното е МВР, тъй като те са тяхна собственост. Предполагам, че някакво въоръжение има. Дали е монтирано, дали не, не мога да ви кажа."

Окончателното решение ще вземе Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха Ясен Тодоров като зам.-директор на Националното следствие
Освободиха Ясен Тодоров като зам.-директор на Националното следствие
Марица Пловдив научи съперниците си в групите на Шампионската лига по волейбол за жени
Марица Пловдив научи съперниците си в групите на Шампионската лига по волейбол за жени