НОВИНИ

Радев: Управляващите да си припомнят кой отдаде "Росенец" на концесия

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
10:58, 19.07.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев коментира, че зад идеята на управляващите да прекратят концесията на пристанище "Росенец" може да стоят корпоративни апетити или кризисен пиар.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков

Държавният глава определи като прибързано и некоректно изказването на ПП-ДБ, че служебното правителство е удължило концесията.

"Да се върнат назад във времето и да си отговорят на въпроса кой отдаде на концесия пристанището - правителството на Бойко Борисов, за 35 години. Служебното правителство не е удължавало концесията, просто остават 24 години от нея. Служебното правителство не я прекрати, защото водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докара четворната коалиция", каза той.

Борисов: Петков избърза, предложението за "Росенец" беше на ГЕРБ, ДПС и ДБ

Най-после се стигна до придвижване напред за гарантирането на правата на българите в Република Северна Македония - така президентът отговори на въпрос на БНТ относно постигнатото съгласие за конституционни промени в правителството в Скопие.

"Това е първата много важна и задължителна стъпка, но не последната. Изключително важно е да се изпълнят изискванията в двата подписани протокола от преговорната рамка. За съжаление ми отне година да убеждавам политическите партии и лидери тук, в България".

Правителството на РСМ прие предложението за промени в Конституцията

Радев припомни свикването на КСНС миналата година, когато само ИТН подкрепи призива му за вписване на българите в Конституцията на Северна Македония като задължително условие за начало на преговорите с ЕС.

Държавният глава изрази притеснения относно липсата на реакция от българските власти за декларацията на Бундестага, признаваща македонската идентичност и език.

"Наложи се аз да изпращам писма до всички европейски лидери наново, с отстояване на нашата позиция. Наистина правителството трябва да положи всички усилия, защото това са следващите стъпки - езикът на омразата, медиите, учебниците, надписите в музеите и реабилитацията на всички репресирани".

МВнР с позиция по декларацията на Бундестага за Република Северна Македония

Държавният глава присъства на тържествена научна сесия по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Форумът започна с панихида за участниците в Илинденско-Преображенското въстание, която беше отслужена от Мелнишкия епископ Герасим и от духовници от Българската православна църква.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайка се оттегли със скандал от участието си на тенис турнир в Будапеща
Китайка се оттегли със скандал от участието си на тенис турнир в Будапеща
Тошко Йорданов: Отново искат да преместят НС в сградата на бившия Партиен дом
Тошко Йорданов: Отново искат да преместят НС в сградата на бившия Партиен дом