НОВИНИ

Правителството на РСМ прие предложението за промени в Конституцията

Александър Марков
от Александър Марков
18:30, 18.07.2023
Чете се за: 02:35 мин.
По света
правителството рсм прие предложението промени конституцията
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правителството на Република Северна Македония прие предложението за промени в Конституцията, изработени от специална работна група, съобщиха от пресцентъра на кабинета в Скопие. Правителството е решило, също така, текстът за изменение да бъде изпратен до Събранието.

Предложението за започване на процедурата за изменение на Конституцията е подготвено от работна група, съставена от експерти, видни професори от няколко университета в държавата, както и представители на политическите партии, които единодушно са подкрепили текста, посочват от правителството в Скопие.

Предложението е изработено въз основа на заключенията на Събранието на РСМ от заседанието на 16.07.2022 г. във връзка със Заключенията на Съвета на ЕС, както и съвместната декларация на Първата междуправителствена конференция за започване на преговори от страна на Северна Македония с ЕС.

Северна Македония, в съгласие със своята стратегическа насоченост за пълноправно членство в ЕС, е решена да изпълни ангажиментите си, приети в Преговорната рамка на страната с ЕС след свикването на mървата междуправителствена конференция на 19.07.2022 г.

Промените се отнасят до добавянето на части от народи в Преамбюла и членове 49 и 78 от Конституцията, където се изброяват частите от народи в Северна Македония. Относно формулировката: "Гражданите на РСМ, македонският народ, част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, бошняшкия народ и други" се добавят "българския народ, хърватския народ, черногорския народ, словенския народ, еврейския народ и египетския народ", обясняват от правителството.

Съгласно това е направена и промяна в Комисията за междуетническите отношения за запазване на паритет в парламента на всички приети общности в Преамбюла на Конституцията.

Правителството в Скопие очаква конструктивност от всички политически субекти и депутати в Събранието, съвместна работа между депутатите и постигане на надпартиен консенсус при разглеждането на конституционните промени като дял от преговорната рамка с ЕС.

Пълното предложение за промени в Конституцията на Северна Македония можете да видите тук.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по баскетбол за юноши заминава за европейското първенство
Националният отбор по баскетбол за юноши заминава за европейското първенство
Русия нанесе ракетни удари по Одеса и Николаев в отговор на атаката срещу Кримския мост
Русия нанесе ракетни удари по Одеса и Николаев в отговор на атаката срещу Кримския мост