НОВИНИ

Компенсации за автобусните превозвачи заради загубите от пандемията

безвъзмездна помощ превозвачите заради последствията covid
bnt avatar logo
от БНТ
14:38, 01.12.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството определи условията, реда и размера за предоставяне от държавата на безвъзмездни средства на засегнатите от пандемията от COVID-19 лицензирани автобусни превозвачи.

Право да кандидатстват за получаване на безвъзмездни средства имат микро-, малки, средни и големи предприятия, които са лицензирани превозвачи за извършване на превоз на пътници и развиват своята основна икономическа дейност в един от секторите: Пътнически градски и крайградски транспорт и Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде.

Изискванията към превозвачите са следните:

  • да са регистрирани преди 1 януари 2020 г. и да са извършвали стопанска дейност през 2019 г, 2020 г. и 2021 г., включително към датата на подаване на заявлението за кандидатстване
  • да са регистрирали спад поне 20% в приходите за всеки един от избрани от превозвача три месеца от календарните месеци в периода от 1 януари 2021 г. до края на месеца, предхождащ месеца на кандидатстване, спрямо оборота за същите месеци от 2019 г.
  • да са регистрирали спад в приходите през 2020 г. спрямо 2019 г.

С мярката се цели компенсиране на отрицателното въздействие върху стопанската дейност от регистрирания спад в приходите на автобусните превозвачи.

Предвижда се образецът на заявление за кандидатстване за получаване на безвъзмездни средства, както и редът за подаване, разглеждане и преценка за допустимост на заявленията да бъдат одобрени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Одобрени са и допълнителни разходи в размер до 40 млн. лв. по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за допълващи и компенсиращи мерки във връзка с COVID-19.

Правителството одобри и допълнителни разходи в размер от 100 млн. лв. за мярката „Запази ме+“.

По нея се изплащат компенсации на работници, служители и самоосигуряващи се лица във временно затворените с акт на държавен орган заради COVID-19 икономически дейности.

Те ще имат право да получат средства в размер на 75% от осигурителния си доход за м. юли 2021 г. за дните, през които са ползвали неплатен отпуск заради наложените ограничения.

Чрез отпускането на допълнителния финансов ресурс около 60 000 работници и служители ще запазят своята заетост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Природният газ поскъпва с почти 10% от днес
Природният газ поскъпва с почти 10% от днес
Красимир Инински: Боксът изпраща много успешна година
Красимир Инински: Боксът изпраща много успешна година