НОВИНИ

Концертът на Виенската филхармония - музикалното събитие в първия ден от Новата година (СНИМКИ)

По традиция БНТ излъчи празничния спектакъл

златната зала виенския музикферайн
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
19:42, 01.01.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Концертът на Виенската филхармония е музикалното събитие в първия ден от Новата година. Австрийският диригент Франц Велзер-Мьост застана днес за трети път след 2011 и 2013 г. на диригентския пулт за Новогодишния концерт в Златната зала на виенския "Музикферайн".

По традиция концертът представя вечната музика на композиторите от династията Щраус. Програмата тази година включва творби от Йохан, Йозеф и Едуард Щраус, Карл Михаел Цирер, Йозеф Хелмесбергер и Франц фон Супе. 14 от общо 15 произведения в програмата на 1 януари прозвучаха за първи път.

Както всяка година, концертът завърши с три последователни биса - с бърза полка, с валса "На хубавия син Дунав" и с "Радецки марш", при който публиката пляска в такт. Той беше излъчван от австрийската телевизия ORF и се предаваше пряко от 70 телевизии и над 300 радиостанции на пет континента. По традиция БНТ също излъчи празничния концерт.

Хорът на виенските момичета, които са част от световноизвестния Хор на виенските момчета пя за първи път заедно с момчетата. Юбилейната 525-а година от основаването на Хора на виенските момчета започна със световна премиера - двата състава изпълниха заедно с Виенската филхармония и маестро Франц Велзер-Мьост "Френска полка" на Йозеф Щраус.

Хорът на виенските момичета е създаден през 2004 г. към Хора на виенските момчета. В момента в него участват 25 момичета на възраст от 9 до 15 години. Те се изявяват основно във Виена. Учат в различни училища и репетират два пъти седмично в кампуса на хора.

Сценичните костюми на малките хористки са дело на австрийската модна дизайнерка Ева Полешински. Те са вдъхновени от моряшките униформи на членовете на Хора на виенските момчета. Облечени в тези моряшки униформи, момичетата ще участват и в юбилейния концерт на Хора на виенските момчета, който ще се проведе на 14 май следващата година отново в Златната зала на "Музикферайн".

По покана на австрийския канцлер Карл Нехамер българският президент Румен Радев беше единственият държавен лидер, поканен на тазгодишното издание на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Популярен плаващ нощен клуб в Белград потъна по време на новогодишен купон (ВИДЕО)
Популярен плаващ нощен клуб в Белград потъна по време на новогодишен купон (ВИДЕО)
Нова година по време на война: Как Киев и Москва посрещнаха 2023-та
Нова година по време на война: Как Киев и Москва посрещнаха 2023-та