НОВИНИ

Кончето Борис помага на деца с интелектуални затруднения в Пазарджик

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 16.06.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

За първи път в терапията на деца с интелектуални затруднения от Пазарджик се използва хипотерапия. Това е ефективна лечебна физкултура, при която основно средство е общуването с конете и ездата.

Момичетата и момчетата посещават Дневния център за деца и младежи „Вяра, надежда и любов“, където заедно със своите родители получават адекватна на нуждите си подкрепа. За първи път обаче в терапията им са включени занимания с коня Борис или т.нар. хипотерапия.

Конят е на 4 години и е подготвен за работа с деца. Негов водач е Диана Николова.

Плюс това, че те са на кон, комуникират с животното, телесната температура на коня е по-висока с градус, градус и половина и това, този контакт, който е на децата с животното им действа положително, казва Диана.

Идеята за сътрудничеството възниква, когато Диана, която е учител по изобразително изкуство, посещава всеки ден център „Вяра, надежда и любов“, докато подготвя илюстрациите към книгата на Илия Михайлов „Доизмислено щастие“, която се продаде с благотворителна цел в подкрепа на Центъра. Така специалистите от социалното заведение, заедно с нея, разработват програма за ресоциализация на децата след двете години на пандемия, която се разраства в цял проект.

Като по този начин да се преодолеят натрупаната тревожност при децата, подобряване на социалните и емоционални контакти и общуването като цяло, казва Гергана Васева, управител на Центъра.

За децата часовете сред природата и общуването с конете носи много щастие и малко страх.

Проектът ще продължи 6 месеца. Като освен общуването с Борис, те имат и часове по градинарство и артателие, както и групи за взаимопомощ за родителите.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов: Няма никаква коалиция между ИТН, ГЕРБ и ДПС. И няма и да има. Никога.
Слави Трифонов: Няма никаква коалиция между ИТН, ГЕРБ и ДПС. И няма и да има. Никога.
БНТ 3 излъчва европейското първенство по художествена гимнастика
БНТ 3 излъчва европейското първенство по художествена гимнастика