НОВИНИ

Множество сигнали за нахапани от бездомни кучета в Каварна

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 16.06.2022
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Бездомни кучета нападат и хапят възрастни и деца в Каварна, сигнализира зрителка на "България в 60 минути". Проблемът съществува от години и се задълбочава, споделиха нейни съграждани. Каварна не е изолирано място, така е в много общини, съобщиха от кметството и заявиха, че правят всичко възможно за решаването на проблема в рамките на закона.

Величка Бурлакова е нападната от глутница бездомни кучета на портала на болницата в Каварна.

В неделя след изписването ми от болницата в Каварна на това кръстовище имаше над 10 кучета – нападнаха ме. Реших да тръгна, в момента, в който направих крачица, едното куче скочи, излая и другите останалите също излаяха, наобиколиха ме в кръг, разказва тя.

Изплашена от реакцията им, жената остава на място и надава писък. На помощ ѝ се притичва търговка от близкото магазинче.

От 4 години сме тук, проблемът е ужасен – няма ден, в който да не нападат хора! Ходим с риваноли, с камъни, с кучегони, с пръчки. Постоянно има нахапани хора, възрастни хора. Нали се сещате, че този човек, като му скочи кучето, като изпадне в стрес, какво може да му се случи на пътя, казва Ивелина Филева, търговец.

Бездомни кучета тормозят туристи и работещи в "Златни пясъци"

Управителят на медицинския център споделя, че от години се въртят в омагьосан кръг, но решение на проблема няма.

На моменти в задния двор сме ги броили до 13 кучета се събират. Имало е много пъти сигнали към община, на 112. Идвали са, констатирали са проблема. Някога са хващали някое от тях, но след това проблемът се повтаря. Мисли се някак, но нищо не се случва, казва д-р Евгени Чобанов, управител на медицински център.

Лекарят споделя, че има хора в квартала, които ги хранят и точно това задържа кучетата тук.

Само че на моменти са агресивни и това създава проблем. И тъй като те са като глутница, а знаем как се държи една глутница. Има ухапвания, по-леки са най-често, сдъвкани по малко. Хората идват при нас, превързваме ги, обработваме ги. Беше ухапан един човек, стана три месеца му стои ръката надута, казва д-р Евгени Чобанов, управител на медицински център.

Кучетата нападат не само възрастни, но и деца с велосипеди, споделя още медикът.

Въпрос на време е да стане някоя голяма беля! В края на краищата, ако някое дете не успее да избяга, не се защити или пък падне на земята, пази боже какво ще стане, казва д-р Евгени Чобанов, управител на медицински център.

Величка Бурлакова продължава с лечението си, но под стрес. Здравният персонал на лечебните заведения в сградата също нееднократно е бил обект на нападение.

От общината в Каварна съобщиха, че имат действаща програма за намаляване на популацията на безстопанствените кучета. Сключен е и договор с ветеринарен специалист. Основният проблем е, че много хора изоставят домашните си любимци, а приходите от таксите на надлежно регистрираните, не покриват разходите за бездомните четириноги.

И се занимава с дейности по залавяне, кастриране, маркиране, обезпаразитяване. Средно на година кастрираме около 60 - 70 кучета. Прилагат се тези процедури и се връща на мястото, от което е било заловено. Няма санкционирани, защото няма заловени в момент на изоставяне. Агресията също се доказва трудно, казва Елица Петрова, началник отдел „Екология” в община Каварна.

Единственият начин за справяне с този проблем е хората да поемат своята отговорност и да докажат, че действително са най- интелигентната раса на планетата.

Репортер: Надежда Карапанчева

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Заков: Към бойната група под италианско командване у нас ще се присъединят и други държави
Министър Заков: Към бойната група под италианско командване у нас ще се присъединят и други държави
Левски няма да подновни договора на Иван Горанов
Левски няма да подновни договора на Иван Горанов