НОВИНИ

Макрон, Шолц и Драги са в Киев, за да изкажат лично подкрепата си за Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:50, 16.06.2022
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на трите най-големи европейски държави пристигнаха в Киев. Целта на визитата на лидерите на Франция, Германия и Италия е да оборят критиките на Украйна за реакцията им спрямо войната. На този фон обстановката в Северодонецк остава тежка - смята се, че 12 000 души са в капан, след като мостовете около града бяха разрушени.

Йенс Столтенберг: Ще се споразумеем за всеобхватен пакет помощ за Украйна

Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги се качиха на специален нощен влак, отправяйки се към Киев. Планирано от седмици, посещението на тримата лидери не беше оповестено официално от съображения за сигурност.

Визитата им е ден преди Европейската комисия да приеме становище Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС. Тя е и на фона на критиките, които Киев отправя към Париж, Берлин и Рим, че се бавят и не предоставят исканата помощ и не пращат оръжия.

"Това е послание за европейското единство по отношение на украинците, за подкрепа сега и в бъдеще, защото следващите седмици ще бъдат много трудни", Еманюел Макрон, президент на Франция.

След проведен телефонен разговор с Джо Байдън, Володимир Зеленски съобщи:

"Имах важен разговор с американския президент Байдън. Съединените щати обявиха ново подсилване на нашата отбрана, нов пакет от 1 милиард долара, включващ брегова отбрана, артилерия и модерни ракетни системи. Благодарен съм за тази подкрепа, тя е много важна за защитата на Донбас. Украйна ще получи и допълнителна хуманитарна помощ в размер на четвърт милиард долара".

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските сили са поразили множество военни обекти и муниции в Украйна. В изявление, украинските въоръжени сили потвърждават, че продължава руската офанзива в Северодонецк.

ООН предупреждава за липсата на вода в Северодонецк

Хиляди цивилни са в капан, а стоките от първа необходимост се изчерпват, предупреди ООН. Най-голямото притеснение е липсата на вода. Много хора се крият в бункери под химическия завод "Азот". ООН се надява да успее да предостави хуманитарна помощ, но заради продължаващите боеве представители на организацията не могат да достигнат до нуждаещите се, сред които има жени, деца и възрастни хора.

На този фон точно преди година в Женева се състоя среща между Джо Байдън и Владимир Путин - първата след встъпването в длъжност на американския президент и в момент на високо напрежение между Русия и САЩ. Сред обсъдените тогава теми бяха контролът върху оръжията, киберсигурността, руската военна намеса в Украйна.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Чой тръгва за Серес с амбицията за двойна победа на Европейския шампионат
Мартин Чой тръгва за Серес с амбицията за двойна победа на Европейския шампионат
Мелитина Станюта: Дано Боряна Калейн успее да покаже композициите си в Израел
Мелитина Станюта: Дано Боряна Калейн успее да покаже композициите си в Израел