НОВИНИ

Йенс Столтенберг: Ще се споразумеем за всеобхватен пакет помощ за Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 16.06.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Всички държави от НАТО са готови да предоставят значителна и дългосрочна помощ за Украйна. Това стана ясно на срещата на министрите на отбраната на страните от Алианса, която продължава и днес в щаб квартира на НАТО в Брюксел. В срещата участва и българският военен министър Драгомир Заков.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза вчера, че Алиансът ще продължи да изпраща военна помощ за Украйна, включително системи с голям обсег на действие. Очаква се днес министрите да обсъдят и допълнително подсилване на източния флаг на НАТО, част от който е и България.

Алиансът е готов да предостави повече сили, техника и снаряжение според нуждите на отделните държави. Въпросът за членството на Финландия и Швеция в НАТО засега остава отворен, след като Турция изрази възражения срещу приемането на двете страни и все още не е ясно кога ще има решение по молбите им за присъединяване към Алианса.

"Вчера на министерската среща излъчихме силно послание от всички натовски съюзници, че Алиансът ще продължи да предоставя съществена безпрецедентна подкрепа за Украйна. Ние се подготвяме за срещата на върха по-късно този месец в Мадрид. Това ще бъде трансформираща среща в ключов момент за нашата сигурност. Ще вземем важни решения за това как да засилим нашата отбрана и възпиращи сили в един по-опасен свят. Ще се споразумеем за всеобхватен пакет помощ за Украйна, а също и как да продължим да модернизираме НАТО", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мелитина Станюта: Дано Боряна Калейн успее да покаже композициите си в Израел
Мелитина Станюта: Дано Боряна Калейн успее да покаже композициите си в Израел
Мащабна полицейска операция в Самоков след нападението над служители на реда
Мащабна полицейска операция в Самоков след нападението над служители на реда