НОВИНИ

Бездомни кучета тормозят туристи и работещи в "Златни пясъци"

bnt avatar logo
от БНТ
06:46, 16.06.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Глутница бездомни кучета от няколко години тормозят туристи и работещи в курорта “Златни пясъци” край Варна. Затова сигнализират наши зрители. От началото на сезона няколко са случаите, при които кучетата са нападнали гости на комплекса. Проблемът остава нерешен, въпреки че многократно са подавани сигнали до Община Варна.

Бездомните кучета не са необичайна гледка в курорта “Златни пясъци”. Някои от тях са кротки и дори са се превърнали в любимци на туристите, които ги хранят край хотелите. От няколко години обаче има глутница, която скита в комплекса и неведнъж е нападала хора.

"Имали сме случаи, когато освен туристи и деца, както и самите служители, които работят в комплекса също са били нападани от такива глутници", казва Станислав Стоянов, Съюз на хотелиерите.

Работещи в курорта, които не пожелаха да застанат пред камерата ни, разказаха, че и сред тях е имало нападнати и ухапани от агресивните кучета. Съвсем скоро туристка от Германия също е станала жертва на безпризорните четириноги.

"Многократно сме информирали от името на Съюза на хотелиерите. Това, което се случва досега, тези кучета се вземат, кастрират се, но явно не се кастрират, както трябва, защото се размножават", коментира Станислав Стоянов, Съюз на хотелиерите.

Кучетата, които видяхме на “Златни пясъци”, са без маркировка. В Общинския приют за безстопанствени животни потвърдиха, че получават сигнали и всичките се проверяват.

"За съжаление животните минават рано сутрин и след това през деня трудно биват открити. Минимум два пъти седмично се извършват проверки на Златни пясъци. Там се използват упойващи средства в присъствието на ветеринар. Предвиждаме от другата седмица да почнем по-ранни проверки от 6.00 часа сутринта, за да са по-ефективни и да могат да се заловят повече кученца", обясни Анна Колева, управител на Общинския приют за безстопанствени кучета в с. Каменар.

От приюта обясниха, че в активния сезон се стремят кучетата от Златни пясъци да ги задържат, но през есента, ако няма индикации, че животните са агресивни, ги пускат отново там. И всичко е съобразено с изискванията на закона.

Хотелиери и други работещи в комплекса обаче смятат, че бездомните кучета вредят на имиджа не само на курорта, но и на туризма у нас.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари се борят за живота на дете от Хасковско, жестоко нахапано от куче
Лекари се борят за живота на дете от Хасковско, жестоко нахапано от куче
Чилийка постави рекорд на Гинес за плуване в открити води
Чилийка постави рекорд на Гинес за плуване в открити води