НОВИНИ

"Добрите истории": Ученици и бизнес в Стара Загора даряват средства за благотворителни каузи

bnt avatar logo
от БНТ
13:20, 16.06.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Как бивши възпитаници на гимназии в Стара Загора и местният бизнес помагат на настоящите ученици в редица важни за града инициативи?

"Наричат Стара Загора център на вселената и за мен всъщност е център, защото това, което имаме тук като възможности, особено за младото поколение, е нещо, което в друг град няма. Тук поколенията се стремят да си помагат едни на други, има една приемственост, която дълги години е била създавана и тя продължава да съществува", разказва Анна-Мария Богданова от 11-и клас в гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан".

Идеята за общи дарителски каузи е на местна фондация, чиято дейност се подпомага от платформа "Агора" и "Америка за България". Същността на проекта е в обединяване на усилията на бившите възпитаници на различни гимназии в Стара Загора да подкрепят своето училище, разказва Даниела Димова - директор на Фондация "Обществен дарителски фонд" - Стара Загора.

"Много хора дължат бъдещето си и успешната си реализация именно на средното училище, което са завършили оттам някак си тръгна всичко. Такива клубове на завършилите работят навсякъде, моделът е изключително популярен в Щатите, например", допълва Димова.

Проектът се казва "Моето училище, твое бъдеще", т.е. той е от гледна точка на бившите ученици. Едни от най-успешните инициативи в рамките на проекта са оборудването на кабинет по езиково обучение в математическата гимназия, реставрация на географската карта, която е в двора на езиковата гимназия и изграждане на монумент на спътника "Интеркосмос - България 1300 години"

"Картата на Черно море всъщност е направена от ученици като знак на благодарност към техния учител и класен ръководител от випуск 1961 г. Тя е знаково място изобщо за Стара Загора, затова е добре наистина да бъде приведена в хубав и приятен външен вид", коментира Теодора Николова - директор на гимназия "Ромен Ролан".

Според ученичката Анна-Мария дарителството е акт на отношение към другия и към общността

"Когато бъдем инициативни и даряваме, показваме, че имаме отношение към случващото се и че искаме да направим промяна"

Промяна има и в нагласата на бизнеса - много фирми вече имат собствени програми за корпоративна и социална отговорност.

"Ние трябва да знаем историята, историята на Стара Загора, големите събития и впечатляващите открития, които са направили учените тук. Затова ние сме горди да подкрепим възстановяването на един такъв исторически паметник и ще помогнем с материали за изграждането на монумента Интеркосмос България 1300 г.", казва Александър Белкин - управител на завод.

Вижте повече в репортажа на Деница Торньова

Гледайте още от "Добрите истории"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова в НС: Не съм виждала такова политическо озверяване
Корнелия Нинова в НС: Не съм виждала такова политическо озверяване
Мартин Чой тръгва за Серес с амбицията за двойна победа на Европейския шампионат
Мартин Чой тръгва за Серес с амбицията за двойна победа на Европейския шампионат