НОВИНИ

Корнелия Нинова: България не е изнасяла оръжие в Украйна

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
13:30, 21.02.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
нинова диалогът коалицията нормален
Слушай новината

България не е издала нито едно разрешително за износ на оръжие в Украйна. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя направи извънредно изявление във връзка с медийни публикации, според които украинската армия е извършвала обстрел в Донецк с произведени в България боеприпаси.

Корнелия Нинова заяви, че още вчера е разпоредила проверка в Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение, която е националният орган, издаващ разрешение на търговия с оръжие и стоки с двойна употреба.

"В комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Това е наложена практика в България веднага след подписването на Минските споразумения през 2014 - 2015 г. и не се намериха и назад във времето документи за износ на български стоки за Украйна". - каза Нинова.

Вчера руската информационна агенция ТАСС публикува статия, в която се казва, че въоръжените сили на Украйна са използвали гранатомет българско производство при обстрели на Донецката народна република. Според ТАСС при обстрела на село Зайцево са използвани 30-милиметрови снаряди за автоматичен гранатомет, произведени в завод "Арсенал".

През последната седмица от самопровъзгласилите се републики Донецк и Луганск продължава да пристига информация за засегнати от артилерийски огън населени места.

От специалните ни пратеници: За четири дни стотици домове са разрушени в Донбас

Русия и Украйна си отправят взаимни обвинения за отговорността за обстрелите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР изпрати на ВКП документи, свързани с нарушаване на карантина от депутат
МВР изпрати на ВКП документи, свързани с нарушаване на карантина от депутат
Предупреждение за проливни валежи
Предупреждение за проливни валежи