НОВИНИ

От специалните ни пратеници: За четири дни стотици домове са разрушени в Донбас

Александър Марков
от Александър Марков
11:59, 21.02.2022
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Продължават обстрелите по линията, която разделя украинската армия и сепаратистите в Източна Украйна. И двете страни се обвиняват в разрушения на жилищни постройки и тяхното използване за жив щит.

Подробности вижте в прякото включване на специалните ни пратеници Александър Марков и Владимир Богдански.

Град Бердянск се намира в близост до Мариупол на няколко десетки километра от Линията на съприкосновение. Продължава обстрелът по линията, която разделя сепаратистите от правителствените сили.

Как се стигна до конфликта Украйна - Русия?

Украинските обединени сили съобщиха, че през последното денонощие позициите им са били обстрелвани 80 пъти. Един украински войник е пострадал. За 30 минути тази сутрин обстрелите са били осем.

Сепаратистите твърдят, че са били обстрелвани пет пъти. За изминалите четири дни в селата по линията са разрушени или засегнати 124 къщи, в някои от които живеят хора. Информацията е на една от хуманитарните мисии, които оказват подкрепа на местното население.

Късно снощи е имало артилерийски обстрел по Луганск, като украинската армия съобщи, че огънят е открит от сепаратистите по собствените им позиции, за да обвинят след това правителствените сили.

С удължаването на руските учения в Беларус украинци се питат: как ще се развие ситуацията. И имат своите обяснения.

"Руските войски и техните сателити нарушиха примирието с оглед на това, че демонстрацията на сила покрай границата с Украйна не доведе до очаквания резултат. Затова решиха да преместят точката, където полагат усилия, в Донбас. Там е по-лесно да пренесеш вината на украинските войски. Това не са първите провокации. Просто сега на фона на вниманието към Украйна тези обстрели станаха по-известни, а там почти всеки ден гърмят", казва Димитър Петков, жител на Одеса.

"Примирието е нарушено, но то всеки път се нарушаваше от руснаците и сепаратистите. Искат да направят провокация с евакуацията на хората от Донбас и това видеообръщение към донбаския народ. Само че се оказа, че това видео е било записано два дни по-рано. И това дава повод да разбереш, че този сценарий не е написан в Украйна, той е написан в Русия", казва Яков Стойков, жител на Одеса.

И двете страни редовно докладват нарушения на спирането на огъня в Съвместния център за контрол и координация на примирието, където има украински, руски офицери и ОССЕ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военните министри на България и Испания на проверка в авиобаза "Граф Игнатиево"
Военните министри на България и Испания на проверка в авиобаза "Граф Игнатиево"
Столични полицаи иззеха над 2 кг наркотици, има задържан (СНИМКИ)
Столични полицаи иззеха над 2 кг наркотици, има задържан (СНИМКИ)