НОВИНИ

Корнелия Нинова: Да приемем и трите бюджета днес, за да осигурим хората в следващите месеци

корнелия нинова бсп избори означават хаос
bnt avatar logo
от БНТ
15:21, 15.06.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

"За нас като коалиционен партньор най-важен въпрос и задача номер едно е приемането на актуализацията на бюджета. С гласуването на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" беше отхвърлено предложението на "БСП за България" да се гласува държавният бюджет днес. Това е изключително безотговорно решение, тъй като забавянето на държавния бюджет може да доведе до това от 1 юли да не се увеличат пенсиите, младите семейства да не получат данъчни облекчения, земеделските производители да не получат подкрепа". Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг след заседание на Министерския съвет.

Тя се обърна към българските граждани: "Не вярвайте на твърдението, че могат да се гласуват социалните мерки и да не се гласува големият държавен бюджет. Да се гласуват днес разходите за пенсии и да не се гласува държавният бюджет означава, че няма откъде да дойдат приходите за тези пенсии. Блокирането на актуализацията на бюджета е изключително безотговорно към хората и вредно за държавата".

Вицепремиерът призова да се успокоят емоциите, да надделее разумът и да се приеме актуализацията на бюджета, за да бъдат осигурени хората в следващите месеци и стабилността на държавата. Нинова подчерта, че след това има време за спорове, но грижата за хората и стабилността на България стоят над партийния и икономическия интерес.

Министърът на икономиката и индустрията отчете, че днес Министерският съвет е дал добър пример как се работи в полза на хората с гласуваните 534 096 лева да стигнат до 838 семейства на деца, които не са намерили място в детски градини.

"Обещахме от 1 април безплатни детски градини – те са факт. Обещахме подкрепа на младите семейства, които не могат да намерят места за децата си в детските градини – днес те получават за март и април своето обезщетение", изтъкна Корнелия Нинова.

Министър Нинова съобщи още, че днес правителството е проявило разум по отношение на здравето на децата като отпуска 15 милиона лева за строителство на 58 нови спортни площадки в училищата и ремонт на 50 стари. По думите ѝ това е грижа за децата и грижа за тяхното здраве.

"С такива примери искам да призова още веднъж народните представители да се успокоят, да приемат актуализацията на трите бюджета – ДОО, НЗОК и държавния бюджет, който да гарантира приходите за тези пенсии и за подпомагането на младите семейства и земеделци. След това вече можем да отворим всички теми и спорове, но вече спокойни, че много отговорно сме дали на хората подкрепа и на държавата стабилност през следващите месеци", каза още Корнелия Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов: Кирил Петков е подготвял национално предателство
Слави Трифонов: Кирил Петков е подготвял национално предателство
Временно първо място за девойките ни в отборното на Европейското по художествена гимнастика
Временно първо място за девойките ни в отборното на Европейското по художествена гимнастика