НОВИНИ

Корнелия Нинова: Прагът на бедност, предложен от правителството, е удар по най-уязвимите групи

корнелия нинова прагът бедност предложен правителството удар уязвимите групи
bnt avatar logo
от БНТ
10:20, 17.08.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Всеки ден оставане на власт на Борисов е вредно за България - това заявява лидерът на БСП Корнелия Нинова в съобщение до медиите.

Eто какво още посочват от левицата:

"Предложението на правителството за нов начин на определяне линията на бедност доказва, че всеки ден оставане на власт на Борисов е вредно за България.

Прагът на бедност, предложен от правителството, е удар по най-уязвимите хора. Решили са социалният министър да прави предложения за промяна - според възможностите на бюджета. Като знаем как правят и харчат бюджета - има огромен риск да променят субективно прага на бедност и така да ограничат броя на хората, които имат достъп до помощи.

Над един милион и двеста хиляди българи живеят под прага на бедност. Очакванията са в резултат на кризата, тя да се увеличи.

Правителството създава опасност при рецесия, първата политика, която да пострада да е социалната. А трябва да е точно обратното. В криза първо се мисли за хората. При това предложение на правителството се пренебрегват базови принципи - отпада определяне линията на бедност на база резултатите от изследване на доходите и условията на живот (EU-SILC), когато има забавяне на ръста на БВП и съществува в средносрочната бюджетна прогноза. Борисов твърди, че правителството му трябва да остане, за да решава проблемите със социално-икономическата криза. Тъкмо обратното. Колкото повече стоят, толкова повече ги задълбочават. И то за сметка на най-бедните и уязвими хора.

Оставката е възможност за по-бързо преодоляване на кризата и подобряване на живота на българите".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Ганев: Близък до Левски плати заплатите на футболистите, парите на Пеевски отидоха в НАП
Петър Ганев: Близък до Левски плати заплатите на футболистите, парите на Пеевски отидоха в НАП
Рони О'Съливан за шести път е на световния връх
Рони О'Съливан за шести път е на световния връх