НОВИНИ

Коронавирусът стигна до още две съседни села на Изгрев

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 12.06.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

11 са новите случаи на коронавирус от последното денонощие в Шуменско. Основното огнище на заразата остава село Изгрев, което е под карантина до 25 юни. Заразата стигна и до две съседни села - Тъкач и Климент, където с коронавирус е кметът на едното село и медицинският фелдшер на другото.

Обстановката се усложнява, защото в още две села бяха открити хора дали положителен резултат при тестването за коронавирус. Всичките са имали контакти помежду си. Трима са заразените от село Тъкач и двама от село Климент. От днес са шест новите случаи в затвореното село Изгрев.

Днес беше извършена пълна дезинфекция на новите села със заразени от коронавирус. До края на извънредната ситуация се затварят детските градини в съседната община Каолиново, от която са регистрирани пет от новите случаи.

Едновременно с тестването на хората от Изгрев и Венец ще бъдат тествани и жители на Тъкач, които имат повече социални контакти и хора от рискови групи. Апелът към хората е да спазват противоепедимичните мерки.

Фелдшерът от село Климент се е заразил след контакт с болен от село Изгрев. После се заразила и съпругата му. С положителен тест е и кметът на съседното село Тъкач, който е имал контакт с болния медик. Според семейния лекар на село Изгрев, хората са се изплашили едва, когато болестта дошла и в тяхното село.

Д-р Абдел Бари Жебрил: Вече са стреснати, вече не знам колко станаха, аз вече спрях да ги броя тези, които са с положителен PСR. На мене лично ми се обаждат по телефона да ми кажат - няма да мръднем, вкъщи сме.

За да се ограничи движението на хора, в село Изгрев бяха изградени два контролно-пропускателни пункта, а мобилен екип проверява дали наложената карантина се спазва. Проверява се всяка кола, която влиза или излиза от селото. Декларации могат да се попълват и на място.

Фазви Хасанов: В момента искат декларация. - Вие не бяхте ли подготвен? - Не, за първи път попълвам....Всеки ден трябва да идвам, да се връщам.

Според кмета на село Изгрев, напрежение сред местните хора няма. Той очаква в първите дни да има затруднения с пътуванията.

Ерджан Тефик, кмет на с. Изгрев: Притеснява ни единствено това, има хора, които отиват за полска работа, предимно в околните наши села. За тях ще им е трудно, те си изкарват прехраната по този начин. Не знам какво може да се измисли за тях.

Здравните власти продължават тестването на хора от засегнатото село и от околните населени места. Издирват се контактували със заразените и хора със симптоми на заболяването.

Автор: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават се катастрофите на жп прелези
Увеличават се катастрофите на жп прелези
Пътници без маски в обществения транспорт
Пътници без маски в обществения транспорт