НОВИНИ

Косово отмени режима на тока, след като си осигури електричество от Албания

косово отмени режима тока осигури електричество албания
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:21, 16.08.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Балкани
Слушай новината

Министерството на енергетиката на Косово съобщи, че засега отменя планирания режим на тока, тъй като е успяло да осигури електричество от съседна Албания. Не се уточнява обаче за какъв срок е споразумението. Албания, която разчита на електроенергия от хидроцентрали, се сблъсква с тежка суша и също трябва да внася ток.

По-рано вчера косовската енергоразпределителна компания (КЕДС) започна прекъсвания на тока в 8.00 часа сутринта местно време, тъй като няма достатъчно местно производство ток, а цените на вносната електроенергия са много високи. Потребителите трябваше да имат шест часа ток, а два часа да нямат.

Косово и Албания имат споразумение да споделят електроенергия, като косоварите обикновено се нуждаят от повече ток през зимата, за да отопляват домовете си, а албанците - през лятото, за да ползват климатиците.

Говорителят на КЕДС Виктор Буджала каза, че компанията получава само 500 мегаватчаса от въглищни електроцентрали и от възобновяеми източници, а потреблението е до 800 мегаватчаса. В изявление в неделя Компанията и операторът на електропреносната система на страната (КОСТТ) съобщиха, че не могат да си позволят да внасят електроенергия и трябва да разчитат на местно производство.

Около 90% от производството на електроенергия в Косово е от въглища, а енергийната компания КЕК заяви, че е изключила почти половината от генераторите си за планирана поддръжка, за да ги подготви за зимата. Консумацията на електроенергия се увеличава повече от два пъти през зимата.

Режим на тока имаше през декември, когато потреблението се повиши до рекордни нива, тъй като температурите паднаха под нулата. По-рано този месец парламентът на Косово обяви извънредно енергийно положение за 60 дни, за да помогне на правителството да предприеме стъпки за справяне с кризата, включително прекъсвания на тока.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА отхвърли протеста на Левски за преиграване на мача с Хамрун
УЕФА отхвърли протеста на Левски за преиграване на мача с Хамрун
Между 29° и 34° максимални температури днес
Между 29° и 34° максимални температури днес