НОВИНИ

Косово предприе мерки, за да намали напрежението по границата със Сърбия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:23, 28.12.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Косовски съд реши да прехвърли под домашен арест задържан бивш сръбски полицай. Това може да намали напрежението в Северно Косово, за което днес Европейският съюз и Съединените щати изразиха безпокойство.

Вашингтон и Брюксел работят с президента на Сърбия и премиера на Косово за намиране на политическо решение. Кремъл подкрепи действията на Белград в кризата в бившата сръбска област, мисията на НАТО там призова към диалог.

Косово затвори най-големия си граничен пункт след като той беше блокиран на сръбска територия в подкрепа на протестиращите косовски сърби. Общо три косовски гранични пункта са затворени и това затруднява завръщането на работещите в Европа косовари за новогодишните празници. Прищина направи стъпка в опит да намали напрежението - реши да освободи задържания бивш сръбски полицай Деян Пантич от затвора и да го постави под домашен арест.

Именно задържането на Пантич на 10 декември заради предполагаемо нападение предизвика протестните сръбски блокади в Северно Косово, а Белград обяви най-висока степен на готовност на армията си. Свободата на придвижване трябва да се възстанови, заяви косовският премиер.

"Издигането на барикади е незаконно, неприемливо и няма да бъде толерирано", заяви Албин Курти, премиер на Косово.

Наблюдатели виждат решение отвън.

"Ключът за решаване на ситуацията е в международната общност, цялата тази криза наистина заплашва да ескалира", заяви Миодраг Миличевич, анализатор.

Косовското правителство поиска мироопазващите сили на НАТО в страната да разчистят барикадите. КЕЙФОР обаче няма правомощия да действа в населените със сърби райони.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежки удари срещу Херсон, Кремъл отхвърли мирния план на Зеленски (ОБЗОР)
Тежки удари срещу Херсон, Кремъл отхвърли мирния план на Зеленски (ОБЗОР)
Пол Погба публикува снимки от почивката си в планината и вбеси тифозите на Юве
Пол Погба публикува снимки от почивката си в планината и вбеси тифозите на Юве