Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Коя е думата на годината според речника на "Кеймбридж"?

Свързаният с изкуствения интелект глагол „халюцинирам“ е обявен за дума на 2023 г.

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:25, 15.11.2023
Чете се за: 02:10 мин.
Още
изкуствен интелект
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Речникът на английския език на Кеймбридж определи за дума на годината глагола "халюцинирам" (hallucinate), който през 2023 г. придоби ново значение на фона на развитието на технологиите за изкуствен интелект, съобщава АП.

"Екипът от лингвисти избра глагола "халюцинирам" за своя дума на годината за 2023 г., защото смята, че новото значение стига до сърцевината на това защо хората говорят за изкуствен интелект", се казва в изявление на речника на уебсайта му.

"Говорим по-специално за новото значение на този глагол, което в контекста на ИИ технологиите вече може да се преведе като "произвеждане на невярна информация". Както посочиха съставителите на речника, "халюцинирам" беше една от многото думи, които тази година придобиха допълнително значение в светлината на развитието на изкуствения интелект".

Инструментите за изкуствен интелект, особено тези, които използват големи езикови модели като Чат Джи Пи Ти, са доказали, че могат да генерират правдоподобна проза, но често го правят, използвайки неверни, подвеждащи или измислени "факти". Тогава те "халюцинират" уверено и понякога твърде правдоподобно.

Уендалин Никълс, мениджър по издателската дейност на Речника на Кеймбридж, каза: "Фактът, че изкуствените интелекти могат да "халюцинират", ни напомня, че при използването на тези инструменти хората все още трябва да използват уменията си за критично мислене".

Изборът на този конкретен глагол за дума на годината има за цел да подчертае "както потенциалните предимства, така и съществуващите недостатъци" на новите технологии, отбелязва докладът на езиковедите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Салман Рушди получи първата по рода си Награда за нарушаване на мира
Салман Рушди получи първата по рода си Награда за нарушаване на мира
Признание за украинската контраофанзива
Признание за украинската контраофанзива