НОВИНИ

КПКОНПИ проверява един от членовете на СЕМ

кпконпи проверява един членовете сем
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:08, 19.08.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Антикорупционната комисия проверява сигнали във връзка с декларациите за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности, и сезира органите по назначаването на тези лица за предприемане на съответни действия.

С решение от вчера, е образувано производство за проверка на евентуална несъвместимост при назначаването на Соня Момчилова за член на Съвета за електронни медии с указ № 182/27.07.2021 г. на Президента на Републиката.

Поводът за това е постъпил сигнал от председателя на СЕМ, според който към датата на издаване на указа г-жа Момчилова е била едноличен собственик на капитала на "ПЛАН ЦЕ" ЕООД, което е в противоречие с изричните забрани на Закона за радиото и телевизията (чл.26 и чл.27 от този закон).

В хода на проверката се изискват документи от Търговския регистър и от Съвета за електронни медии. От Администрацията на президента е изискана и декларацията на Соня Момчилова подадена при назначаването ѝ.

Съгласно чл.28 от Закона за радиото и телевизията, преди встъпване в длъжност членовете на Съвета подписват такава декларация, в която потвърждават, че отговарят на изискванията на закона. Ако сигналът е основателен и към момента на издаване на указа Соня Момчилова е била собственик на капитала на търговско дружество, правомощие на комисията е да установи с решение тази несъвместимост и да изпрати решението на органа по назначаването ѝ за предприемане на съответни действия, съобщиха от антикорупционната комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков: Само ЦСКА!
Христо Стоичков: Само ЦСКА!
Болницата в Силистра вече разполага с отделение по инвазивна кардиология
Болницата в Силистра вече разполага с отделение по инвазивна кардиология