КПКОНПИ проверява образователния министър и шефа на КЗП

от БНТ
13:30, 17.06.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
кпконпи проверява образователния министър шефа кзп
Снимка: БГНЕС

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) образува производство за конфликт на интереси, след сезиране в медийни публикации за лица, заемащи висши публични длъжности, съобщиха от комисията.

Производството е за твърдения, касаещи образователния министър Красимир Вълчев и Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Според публикациите, изпълнителният директор на Фондация "Просвета" Мария Карабельова – Маргаритова, е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество "Бонафиде Адвайзърс" ООД.

Твърди се, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група "Просвета" за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието.

Изнесена е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на "ПР енд ивент консултинг" АД, и откакто Димитър Маргаритов /с когото са свързани лица по смисъла на закона/ е председател на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България.

Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството "Бонафиде Адвайзърс" ООД.

На свой ред Димитър Маргаритов обяви, че Комисията за защита на потребителите ще окаже пълно съдействие на КПКОНПИ.

В позиция до медиите, Маргаритов настоява, че е удовлетворен от факта за стартирането на проверката.

"КЗП ще окаже пълно съдействие на КПКОНПИ в хода на проверката. Убедени сме, че след извършената проверка ще бъде установено спазването на българското и европейско законодателството", уверява той.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицата, посочени по-горе, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медийни публикации, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Марио Топузов подписа с ЦСКА 1948 (ВИДЕО)
Марио Топузов подписа с ЦСКА 1948 (ВИДЕО)
Цветан Цветанов напуска ГЕРБ
Цветан Цветанов напуска ГЕРБ